"BELI MEDVED" JOŠ ČEKA OBNOVU: Za rekonstrukciju najstarije kuće u gradu nema projekta

S. V.

20. 06. 2021. u 13:15

OBNOVA najstarije prestoničke kuće, kafane "Beli medved", koja se nalazi u Ulici Vasilija Vasilijevića u Zemunu, još je na čekanju.

БЕЛИ МЕДВЕД ЈОШ ЧЕКА ОБНОВУ: За реконструкцију најстарије куће у граду нема пројекта

Foto P. Milošević

Kako su za naš list rekli iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, projekat rekonstrukcije još uvek nije izrađen. Tek kada se sredi neophodna dokumentacija, tražiće se finansijer koji će izvesti radove na osnovu projekta.

Ova jednospratnica, koja predstavlja najstariju sačuvanu kuću na prostoru starog jezgra Zemuna, danas je u veoma lošem stanju. Prema podacima iz Zavoda, jedina je opstala iz turskog perioda, pre 1717. godine. Građena je od opeke na nagnutom terenu, a imala je dvostruku namenu - na spratu su bili stanovi, a u prizemlju koje gleda na ulicu nalazili su se lokali. Vremenom, zgrada je pretrpela više prepravki, tako da je ranija osnova izdužena dogradnjom u novom materijalu. Na krovu je nekada bila šindra, a danas ravni crep.

- U prizmeni deo objekta, koji je osim fasada, predmet izrade projekta, stručnjaci Zavoda mogli su da pristupe tek nedavno - kažu u ovoj ustanovi. - Na osnovu vizuelnog pregleda može se reći da je objekat pretrpeo određene izmene, ali će se detaljnim pregledom sve utvrditi.

Prema Planu detaljne regulacije, predviđena revitalizacija "Belog medveda", vraćanjem autentične namene i prezentacije kafane u okviru turističke ponude Zemuna s naglaskom na značaj najstarije kuće u Beogradu. Ovaj objekat nalazi se u kulturno-istorijskoj celini Staro jezgro Zemuna, te je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja za Srbiju. Ipak, i pored važnosti koja joj je dodeljena, rekonstrukciju kafane "Beli medved" diktiraće birokratija, odnosno dugoočekivana izrada projekta.

Pod zgradom je iskopan lagum sa dva kraka dužine 10 i 14 metara i ozidan opekom. Vlasnici kafane nekada su koristili lagum kao vinski podrum, jer je unutrašnja temperatura pogodovala očuvanju vina. Hroničari prestonice beleže da se led sa Dunava donosio zimi u lagume, koji je posipan slamom da se što duže održi i ne istopi, kao zamena za današnji frižider.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!