NE GRADITE NA STAROM KLIZIŠTU! Žitelji Ulice Stjepana Filipovića protiv podizanja višespratnica kod železničke stanice Prokop

S. B. Milošević

18. 06. 2021. u 08:51

STANOVNICI šest višespratnica u Ulici Stjepana Filipovića okupiće se u petak po podne ispred parcele gde je planom detaljne regulacije planirana gradnja višespratnica, na parceli pored Prokopa, kako bi se dogovorili o daljim koracima reagovanja.

НЕ ГРАДИТЕ НА СТАРОМ КЛИЗИШТУ! Житељи Улице Стјепана Филиповића против подизања вишеспратница код железничке станице Прокоп

Deo pored saobraćajnice nepogodan za stanovanje

Oni ne žele da se ovde sagrade nove zgrade. Hoće da ovu površinu pretvore u zelenu oazu, da sačuvaju parking mesta, a najviše ih brine činjenica što bi gradnja na toj parceli mogla da ugrozi njihove zgrade koje su na klizištu.

Odluka o izradi plana detaljne regulacije područja između Ulice Stjepana Filipovića i Prokopa doneta je u martu, na zahtev kompanije "Relvej siti Beograd" koja gradi staničnu zgradu Beograd centra, a rani uvid oglašen je 10. maja. Sugrađani su odmah dali primedbe, sugestije i mišljenja, a javna rasprava tek se očekuje.

Prema rečima stanarke Vesne Đ. Dridi, diplomiranog građevinskog inženjera, priloženi geomehanički elaborat ne samo da nije analizirao mogućnost izgradnje, već ne postoji nikakva studija terena koja bi uzela u obzir postojeće objekte koji se nalaze na klizištu, karakteristike terena. Kaže da nisu razmatrane niti pokazane klizne ravni sa analizom da li je uopšte moguća izgradnja saniranog klizišta, već je sve prabačeno na sledeću fazu pripreme plana.

- Svaki iskop i dodatno opterećenje bi izazvali katastrofalne posledice na živote ljudi i postojećih objekata. Odgovarajuća studija nije urađena te je bez ikakvih inženjerskih dokaza i činjenica napisano da je teren uslovno pogodan za izgradnju. Postojeći objekti nisu ni razmatrani, kao da ne postoje - navodi Dridi.

Kako kaže naša sagovornica, oko 1.500 stanara iz šest višespratnica ima problem sa nestabilnim terenom i bez izgradnje. Pukotine se javljaju na zgradama, u stanovima.

- Sa građevinske tačke gledišta teren je ekstremno nepovoljan i nije povoljan za izgradnju te dalju razradu plana treba stopirati i potražiti drugu lokaciju za predloženu investiciju.

Njihov zahtev je da se parcela na kojoj je planirana izgradnja uredi kao zelena površina, sa drvećem kao stabilizacijom klizišta, dečijim igralištem. Ona bi, tvrde, predstavljala tampon zonu zaštite naselja od buke i zagađenja nastalih blizinom železničke stanice i saobraćajnica.

SANACIJA SEDAMDESETIH

POČETKOM sedamdesetih godina prošlog veka, prilikom iskopa za potrebe proširenja platoa nove železničke stanice, aktiviralo se klizište na lokaciji naselja u Ulici Stjepana Filipovića, izgrađenog od 1961. do 1963. Tom prilikom su se, duž kompletnog platoa, koji je ovim dokumentom predviđen za gradnju, otvorile pukotine dubine od 15 do 20 metara, široke do pet metara. Klizište je sanirano uz pomoć zida od armiranog betona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!