KNJIGE BESPLATNO ILI PO ZAKONU? U OŠ "Oslobodioci Beograda" nesporazumi zbog izbora udžbenika

Lj. B.

10. 06. 2021. u 07:52

U OSNOVNOJ školi "Oslobodioci Beograda" od aprila traje rat između roditelja i direktorke škole Branke Bečanović oko udžbenika.

КЊИГЕ БЕСПЛАТНО ИЛИ ПО ЗАКОНУ? У ОШ Ослободиоци Београда неспоразуми због избора уџбеника

Foto Arhiva

Dok roditelji smatraju da imaju pravo da naruče besplatne udžbenike, direktorka, kako tvrde, insistira da se uzmu kompleti koje je Nastavno veće izabralo.

Na zahteve roditelja ona navodno odgovara pretnjom krivičnom prijavom. Roditelji smatraju da je tako rigidan stav direktorke posledica činjenice da je ona dugogodišnji autor udžbenika za izdavačke kuće "Gerundijum" i "Klet", čiji su udžbenici najzastupljeniji na spisku koji uprava škole nalaže roditeljima da ih moraju kupiti.

Međutim, direktorka Bečanović za "Novosti" kaže da su udžbenici izbrani po zakonskoj proceduri. A na pitanje da li je tačno da insisitira da se kupuju udžbenici izdavačkih kuća za koje ona radi, odgovara:

- Nije tačno da insistiram na tome. To je neka druga priča i nema veze sa ovom zakonskom procedurom.

SPORNO Učila sza osnovce, Foto Arhiva

Kao i prošlih godina, škola je objavila izbor odabranih udžbeničkih kompleta za narednu školsku godinu.

- Međutim, ove godine škole imaju mogućnost da naruče besplatne udžbenike u štampanoj formi sa sajta "Besplatna biblioteka" - kaže jedan od roditelja. Te udžbenike odobrilo je Ministarstvo prosvete, a štampao ih je Zavod za udžbenike, kao i nekoliko drugih izdavača.

Foto Arhiva

Dobijaju se u štampanoj formi, potpuno besplatno, a izgledaju isto kao i svi drugi koji se kupuju uknjižarama.

Savet roditelja je u aprilu napisao peticiju direktorki škole da dopusti da se makar za neke predmete uvaži mogućnost da roditelji nabave pomenute besplatne udžbenike, što je ona odbila.

Tu peticiju je potpisalo 2/3 roditelja cele škole. Ponovo su napisali direktorki dopis u kom je obaveštavaju da nisu u finansijskoj mogućnosti da kupe sve udžbenike koje škola nalaže.

Primera radi, cena kompleta za sedmi razred je 16.000 dinara.

- Ja sam jedini zaposlen u mojoj porodici, koja ima dva školarca. Za moja dva đaka samo udžbenici koštaju 25.000. To moj budžet ne može da podnese - kaže jedan od roditelja.

APEL MINISTRU

RODITELjI su uputili i apel ministru prosvete Branku Ružiću i zaštitniku građana Zoranu Pašaliću u kom su naveli kako veruju da su nastavnici ispoštovali zakonsku proceduru prilikom izbora udžbenika, ali da su se roditelji zbog epidemije našli u situaciji da ne mogu deci da priušte pomenute udžbenike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna