PROSEČNA ZARADA DO GODINU DANA: Mladima bez roditeljskog staranja uvećana pomoć po napuštanju domskog smeštaja

M. S.

09. 06. 2021. u 09:29

MLADI bez roditeljskog staranja koji su do sada imali pravo na novčanu pomoć u visini od 50 odsto prosečne zarade godinu dana po napuštanju domskog smeštaja, ubuduće će moći da računaju na pun iznos.

ПРОСЕЧНА ЗАРАДА ДО ГОДИНУ ДАНА: Младима без родитељског старања увећана помоћ по напуштању домског смештаја

Foto N. Skenderija

Ove novine predviđene su izmenama Odluke o socijalnoj zaštiti koja će se danas naći pred odbornicima. Osim toga, korekcije propisa odnose se i na rekreativnu nastavu i pomoć pri kupovini udžbenika socijalno ugroženih.

Kako se navodi u odluci, menja se deo koji se odnosi na stalnu novčanu pomoć deci i mladima bez roditeljskog staranja, korisnicima usluge domskog ili porodičnog smeštaja koji su sposobni za rad.

- Na taj način će im se iznos pomoći, koji je sada bio 50 odsto od prosečne zarade, od dana prestanka usluge smeštaja, a najduže godinu dana, povećati na iznos prosečne zarade na teritoriji Beograda - navodi se u odluci.

- Želimo da osnažimo ovu kategoriju za samostalan život, imajući u vidu da nemaju bližih srodnika koji bi im pomogli da postignu bolje kompetencije u odnosu na svoje vršnjake.

Gradski centar za socijalni rad, takođe, je podneo inicijativu da se jednokratna pomoć učenicima osnovnih i srednjih škola za nabavku udžbenika i pribora, čije su prorodice korisnici socijalne pomoći, uveća.

- Umesto iznosa novčane socijalne pomoći za dete, određuje se procentualni iznos od 65 odsto od nominalnog iznosa socijalne pomoći za pojedinca - precizirano je izmenama.

- Deca iz ugroženih porodica će se na taj način podstaći na postizanje boljeg uspeha u školskim aktivnostima.

Za dete socijalna pomoć iznosi 2.634 dinara, a za pojedinca od 1. aprila 8.781 dinara. Tako da će, sada dodatak za kupovinu knjiga i pribora iznositi oko 5.700 dinara.

BORAVAK

KORISNICI dnevnog boravka za osobe sa smetnjama u razvoju moći će da računaju na rekreativne boravke dva puta godišnje u trajanju od po sedam dana. Rekreativni boravak može biti organizovan kolektivno, ali i pojedinačno korisniku u pratnji roditelja ili staratelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)