SUGRAĐANI PONOVO U NOĆNOM PROVODU: Duže radno vreme kafića i manje zaraženih, prestonica se polako budi

A. Z. KLISURIĆ

03. 06. 2021. u 07:52

ŽIVOT u prestonici kao da se polako vraća u normalu.

СУГРАЂАНИ ПОНОВО У НОЋНОМ ПРОВОДУ: Дуже радно време кафића и мање заражених, престоница се полако буди

Foto I. Marinković

Posle nekoliko meseci radno vreme ugostiteljskih objekata je produženo, i deluje kao da su Beograđani baš ovo čekali. Tople junske noći i blaže epidemijske mere izmamile su stanovnike prestonice u provod. Strah još nije nestao, pa se veliki broj gostiju odlučuje da sa društvom zauzmu mesto u baštama.

Reporteri "Novosti" obišli su sinoć Skadarsku ulicu, simbol boemskog života i jedno od omiljenih mesta Beograđana i turista. Stranih gostiju u prestonici možda nema u tolikom broju, ali mladi ljudi željni provoda zauzeli su svoje pozicije. Svi su jednoglasni da su ovo čekali mesecima.

- Tokom korone trudila sam se da se pridržavam svih mera koje je donosio Krizni štab, naše društvo se nije sastajalo u punom broju mesecima. Manji broj zaraženih od korone i blaže mere, ohrabrile su nas da se okupimo - ispričala nam je Milica S.

- Strah nije prošao, i još vodimo računa, odlučili smo da se okupimo, ali pod uslovom da sedimo u bašti, ne osećamo se prijatno u zatvorenom prostoru.

Živeli Beograđani u boemskoj četvrtiFoto I. Marinković

Oni koji se još uvek ne odlučuju da sede u kafićima, junske večeri provode u šetnjama prestonicom, pa su centralne gradske ulice u večernjim časovima pune. Ne manjka ni "ekipa" koje večeri provode u parkovima. Kao dodatno olakšanje proradili su i noćni autobusi.

Poslednji dnevni autobusi javnog gradskog prevoza, koji su puniji nego što su bili prethodnih meseci, dokaz su da su se mladi opustili i da su jedva dočekali "slobodu". Nije retkost da je sada teže naručiti taksi vožnju ili onu preko aplikacije.

- Od kada su kafići počeli da rade do 22.00, posla ima više, sada kada je radno vreme do ponoći gotovo je nemoguće naručiti vožnju. Najviše vožnji je iz centra grada ka okolnim naseljima, a to je dokaz da su se mladi malo opustili - ispričao nam je jedan od taksi vozača.

PIJAN NASRNUO NA VOZAČA

NOĆNI javni gradski prevoz uspostavljen je u utorak, posle šest meseci pauze, a prve večeri nije izostao incidenat. U utorak oko ponoći pijani pešak nasrnuo je na vozača GSP i udario ga u glavu. Muškarac je potom nastavio da udara vozilo. Kako su "Novostima" rekli iz ovog gradskog preduzeća, vozač je tokom napada uspeo da aktivira i panik taster.

PROPISANE MERE KRIZNOG ŠTABA

KRIZNI štab polovinom marta odlučio je da zatvori kafiće. Početkom aprila doneta je odluka da ugostiteljski objekti mogu da primaju goste ali samo u baštama, a za jednim stolom moglo je da sedi petoro ljudi. Prošle nedelje zbog manjeg broja novozaraženih doneta je odluka da se rad kafića produži do ponoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna