HRANA je izuzetno ukusna, većina govori engleski i Srbija deluje tako puna života - kažu finski novinari čija je grupa prvi put iz Finske doputovala u našu zemlju.

Od petka, kada su stigli u Beograd, finski novinari ne mogu da srede utiske, jer su, kako kažu, "bombardovani mirisima i ukusima". Finski novinari su gosti turističkih organizacija Srbije i Beograda, a došli su prvi put u našu zemlju jer je nedavno otvorena direktna linija između naše dve prestonice.

- Prvi utisak o Srbiji je izuzetna gastronomija - kaže Heki Kahkonen, urednik finske televizije.- Mnoga jela koja sam probao su mi poznata, ali vi ste napravili svoju mešavinu severa i juga, istoka i zapada, i dodali svoje začine. Izuzetno ste zanimljiviji, ukusni i mirisni. Vidi se da sve ide uzlaznom linijom, jer vaši kuvari spremaju tradicionalnu hranu na savremen način. Sve mi se dopalo u Beogradu i Novom Sadu, uspeli ste da se oduprete globalizaciji, pa su i mi grafiti na zgradama su mi toliko simpatični. Ipak, najviše mi se dopada život, sve vrvi od života i energije.

Pročitajte još - Dolaze avionom, biraju četiri zvezdice i vode partnerke: Šta stranci misle o Beogradu?

Heki je siguran da će se finskim turistima dopasti Srbija i toplo će im preporučiti našu zemlju. Čak se i njemu toliko dopalo da će na proleće doći ponovo, jer su četiri dana bila dovoljna samo da oseti atmosferu, ali sada želi i da uživa u njoj. Planira da šeta ulicama sa rukama na leđima, da sedi u kafićima, upoznaje Beograđane i Novosađane, čavrlja sa njima i opušteno posmatra kako vreme prolazi.

Novinarka Marija Markus kaže da su naše pivare odlične, vina fantastična, a hrana epska!

- Ja sam vegetarijanac i posle 30 godina sam prvi put pojela meso u Srbiji, jer nisam odolela prasetini - ističe Marija.- Topila se u ustima i ne kajem se što sam prekršila pravila! Iskoristila sam pauzu u programu da odem do Kalemegdana i toliko sam se lepo opustila. Grad je toliko živ i svi koje sam nešto pitala znaju engleski, što je za svaku pohvalu. I ja ću se sigurno vratiti da "udišem Beograd", jer sam oduševljena.

BEOGRAD JE ČIST I ZANIMLjIV

FINSKI novinari kažu da ih svi pitaju da li imaju utisak da su gradovi u Srbiji prljaviji u odnosu na skandinavske, ali oni kažu da to nije tačno.

- Uopšte nemam utisak da je nešto prljavo, pa ni ulice, a Beograd pomalo podseća na Berlin - kaže Marija Markus.- Toliko je sve zanimljivo i sigurna sam da će Finci uživati u Srbiji, a i ja planiram da se vratim i vidim ono što nisam stigla ovog puta.