Rade mimo zakona: Više od 40 odsto smeštaja koje Buking nudi u Beogradu nije registrovano

A. Mikata

07. 12. 2019. u 11:15

Раде мимо закона: Више од 40 одсто смештаја које Букинг нуди у Београду није регистровано

Depositphotos

Na sajtu se može naći 11.700 smeštajnih jedinica u srpskoj prestonici, a ovi podaci se sa zvaničnim, registrovanim smeštajem ne slažu

NAJMANjE 40 odsto ležajeva koje "Buking" nudi kao smeštaj u Beogradu nije registrovano, niti kategorisano i radi mimo zakona.

Na čuvenom sajtu koji objedinjuje različite vrste smeštaja za turiste može se naći 11.700 smeštajnih jedinica u srpskoj prestonici, a ovi podaci se sa zvaničnim, registrovanim smeštajem ne slažu.

- Ogromna je nesrazmera između ponude na "Bukingu" i onoga što imamao evidentirano i što je legalno - kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda. - Dakle, čim je smeštaj neregistrovan znači da vlasnici rade nelegalno. Drugi problem je što se na "Bukingu" oglašava i nekategorisani smeštaj, pa se često dešava da, kada gost dođe, apartman ne odgovara onome što je uplatio ili se nalazi na sasvim drugoj lokaciji. To znači da neki vlasnici izdaju jedan stan legalno, a ostale, nekvalitetne, ilegalno, pa samim tim dolazimo u opasnost da Beograd kao destinacija izađe na loš glas!

U Turističkoj organizaciji Beograda procenjuju da je razlika između legalnog i ilegalnog smeštaja čak 40 odsto! U Beorgadu je ove godine kategorisano 20 odsto privatnog smeštaja više nego lane. Ipak, podaci beogradskog sekretarijata za privredu potvrđuju nesrazmeru u broju registrovanog i smeštaja koji se nudi na "Bukingu".

- Podaci pokazuju da je 15. novembra u Beogradu kategorisano ukupno 1.668 objekata sa 3.916 ležajeva - kaže Milinko Beličković, gradski sekretar za privredu. - Ove godine je podneto 526 zahteva za kategorizaciju i svima smo izašli u susret.

Pošto mnogi privrednici imaju problema upravo sa ovim sajtom, predstavnici Privredne komore Srbije su početkom godine imali sastanak sa ljudima iz "Bukinga".

- Oni ne bi smeli da prodaju nekategorisan smeštaj i novim članovima treba da traže potrebnu dokumentaciju, a ukoliko primete da nešto nije u redu, trebalo bi da obiđu smeštajne jedinice - kaže Tijana Maljković, sekretar u Privrednoj komori Srbije za turizam. - Na sastanku sam im predložila da PKS bude kanal koji će pratiti stanove, apartmane i hotele koji se prijavljuju. Njihova centrala je to odbila, jer navodno ni u jednoj zemlji nemaju takav vid saradnje. Ponudila sam im i da oni nama rade edukaciju oko privatnog smeštaja širom Srbije, ali su i to odbili. Želeli smo da standardizujemo sa lokalnim samoupravama kategorizaciju privatnog smeštaja, da bi svuda po Srbiji apartmani izgledali isto. Lokane samouprave ne šalju svuda članove komisija da obiđu stanove jer nemaju dovoljno ljudi.


SAKUPLjAJU KAJMAK

PROBLEM sa "Bukingom" imaju i srpski hotelijeri koji su izračunali da je ovaj sajt na srpskom tržištu zaradio 10 miliona evra samo na osnovu provizije!

- To znači da je "Buking" iz Srbije iznosio jedan hotel godišnje - kaže Gergi Genov, direktor Udruženja hotleijera i restoratera HORES. - Zbog toga Evropska asocijacija hotelijera, čiji smo član, pokreće akcije direktnog bukiranja, jer ovaj sajt ni dinar ne ulaže u smeštaj gostiju. Hotelijeri dočekuju goste, peru čaršave, čiste, spremaju doručak i daju plate, a sajt za rezevacije sakuplja kajmak!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

petar

07.12.2019. 15:18

Dolazim redovno u Beograd i iznajmljujem stan, u centru na dorcolu, za tri nedelje me kosta oko 1000 evra plus pedeset za takozvanu opstinsku taksu? ne dobijelm nikakvu priznanicu. Stan je cist i komforan ali isto skup kao u Parizu ili Varsalju, izvinjavam se, jeste Beograd moj rodni grad, to bo bilo kao kad bi poredili Borcu i Bec. Nedozvoljivo je da grad i drzava gube milione, a de pricamo o poskupljenju kirija jer ima sve manje i manje stanova na godisnji najama.

Samir

08.12.2019. 23:17

booking je jedini portal koji privatnim izdavaocima zaista donosi goste, i to je prava turistička berza gde svaki gost može da nadje ono što može da plati. Što se države tiče ona je prešla je na paušalno oporezivanje građana tako da će prihod biti stabilan bez obzira na broj gostiju a što se tiče PKS oni i bez bukinga mogu da pokrenu inicijativu za standardizaciju privatnog smeštaja ali mi se čini da su oni hteli da im to buking plati. A gost uvek može da da lošu ocenu ako nije zadovoljan

da biste Vi tvrdili "40% nije registrovano"...

10.12.2019. 11:59

...to znaci da ste u tu rabotu,UPUCENI!?U protivnom,to je KLEVETA PROIZASLA IZ PRETPOSTAVKE!Vi trazite slobodu stampe,s' punim pravom....Da li Vam to onda namece i "obavezu cutanja"?I opet,u protivnom ste SAUCESNICI!Ako za sve to,znaju i grad i drzava....?Onda bi i ostale,koji posteno rade svoj posao,trebalo,osloboditi obaveza?!Ko koga,ovde,jase a ko koga vodi?"Zna se;znalo se,odavno je poznat..."???Sve se nekako zna...Ko je nemocan,pred tolikim "znanjem i poznavanjem"?Osim Vas "mocnih"?