PRENOĆIŠTE sa grupom prijatelja plaćali smo po 15 evra po noći u apartmanu sa spavaćom sobom u Pržnu, udaljenom samo pet minuta od plaže. Bili smo zadovoljni cenom smeštaja sve dok nismo otišli na plažu, gde su nam za dve ležaljke i suncobran tražili neverovatnih - 25 evra za jedan dan. Da stvar bude još gora, od ostalih turista na plaži saznali smo da je to jeftino, s obzirom na to da je za dve ležaljke i suncobran na plaži koju zauzima poznati hotel u ovom delu dnevno potrebno izdvojiti 75 evra. Uz sve to, niko ne dozvoljava da postavite peškire na javnim plažama koje su zakupljene za postavljanje ležaljki.

Ovako, za naš list, priča jedna čitateljka Marija P., koja se nedavno vratila sa letovanja iz Crne Gore, tvrdeći da su odmor skratili za tri dana zbog neočekivano paprenih cena na obalama Jadrana. Iako je vest o novom pravilu o korišćenju plaža u Crnoj Gori obradovala srpske turiste, cene prepodnevnog zakupa negativno je iznenadila sve koji su se za letovanje opredelili u ovoj državi. Naime, novo pravilo kojim crnogorski ugostitelji neće naplaćivati ležaljke i suncobrane na javnim i drugim plažama posle 17 časova nije propisalo i cenu koliko će svaki gost morati da plati za "prepodnevno" korišćenje istih.

Pročitajte još - U ponudi 12 tematskih plaža, cene ležaljki i smeštaja se nisu promenile

Cena kompleta od dve ležaljke sa suncobranom na većini plaža u Crnoj Gori kreće se od 10 do 20 evra pri čemu se ova najjeftinija opcija može naći uglavnom samo u Baru i Herceg Novom. Paprene ležaljke plaćaju oni koji žele da uživaju na Svetom Stefanu gde set košta oko 100 evra, ali i na Miločeru gde je prethodnih godina bilo potrebno izdvojiti i do 120 evra za dve ležaljke i suncobran. Osim toga, mnogi hoteli poput onih u Dobrim Vodama, koji imaju svoje ili zakupljene plaže gostima omogućavaju da besplatno koriste ležaljke i suncobrane, ali samo od drugog reda. Odmaranje u prvom redu, uprkos uplaćenom aranžmanu plaća se dodatno čak 12 evra.

Grčka se i ove godine uglavnom drži ustaljenog pravila da uz naručena pića u baru besplatno možete koristiti ležaljke i suncobran. Pića staju od tri evra za nes-kafu sa šlagom, pa od sedam do deset evra za neko hladno osveženje i po toj ceni dozvoljeno je korišćenje dve ležaljke i suncobrana ceo dan. Odvojene ležaljke od barova, po osobi, platićete od 5 do 15 evra, u zavisnosti od mesta. Tako se dve ležaljke i suncobran na najlepšim plažama Kefalonije u jeku sezone mogu iznajmiti već za šest evra.

Pročitajte još - POGLEDAJTE: Držao suncobran u oluji pa odleteo

I na većini plaža na Tasosu važi pravilo korišćenja ležaljki iz lokalnih kafića, pa dnevni najam može stajati već od četiri do pet evra dnevno. Ipak, i na ovom ostrvu pojedini barovi i plaže počele su sa zakupom ležaljki i suncobrana, ali to je jasno istaknuto na ulasku u plažu.

Plaža u Pržnu,Depositphotos

Tako se na Mermernoj plaži komplet od dve ležaljke i suncobran mora platiti 12 evra na dnevnom nivou. Pozitivna vest je što kupači na svakoj od ovih plaža gde su postavljeni suncobrani i ležaljke imaju pravo da mesto zauzmu i peškirima na pesku. U najstarijem selu na Sitoniji - Nikitiju, možda je i najjeftinije na poluostrvu Halkidiki, frape može da se nađe i za dva i po evra zajedno sa ležaljkom, a pivo je do četiri evra. U mestima u kojima se ležaljke plaćaju cena je uglavnom pet evra po ležaljci, dok je u Kikladima iznajmljivanje ležaljke veoma skupo, pa ide čak i do 120 evra na ekskluzivnom Mikonosu.

Depositphotos

Cene u Hrvatskoj u zavisnosti od mesta za koje se turisti odluče, kreću se od 10 evra za dve ležaljke i suncobran, dok su najskuplje oko 20 evra. Kipar je na nivou države uredio cenu iznajmljivanja ležaljki, pa je na bilo kojoj od plaža i letovalištu potrebno izdvojiti sedam i po evra za dve ležaljke i suncobran na dnevnom nivou. Turisti koji letuju u Turskoj najčešće se opredeljuju za aranžmane "ol inkluziv", u koje je uključena i ležaljka. Za one koji se ipak ne opredele za tu opciju, cene iznajmljivanja su od 7 do 10 evra u proseku, takođe u zavisnosti od plaže i od lokacije.