U ovoj godini čak 80.000 vaučera

A. Mikata

sreda, 10. 01. 2018. u 19:02

У овој години чак 80.000 ваучера

Shutterstock

Građani se uveliko prijavljuju za Vladine stimulacije za odmor. Krajem januara putuju oni koji su tokom praznika predali dokumentaciju. Pregovori sa banjama da obezbede popuste i za korisnike senior kartica

PRVI građani koji će iskoristiti vaučere za 2018. godinu uveliko se pakuju, jer će već krajem januara uživati na destinaciji koju su odabrali.

Proteklih dana je 162 građana Srbije iskoristilo praznike da na šalterima Pošte predaju potrebnu dokumetnaciju i prijave se za vaučere. Među njima je svaki treći bio penzioner. Ove godine odobreno je 80.000 vaučera, jer je od 2015. godine, kada su se prvi put pojavili, interesovanje građana sve veće.

- Zainteresovani građani su počeli da podnose prijave za dodelu vaučera već od 1. januara u dežurnim poštama - kaže Renata Pindžo, pomoćnik ministra za turizam. - Uslovi su isti kao i prethodnih godina. Prijavu s potrebnom dokumentacijom korisnici predaju na šalterima JP "Pošta Srbije", najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana. Tačnije, period od dana podnošenja prijave do prvog dana korišćenja rezervisanog aranžmana ne može biti kraći od 30 dana. Dakle, prvi korisnici vaučera najranije se mogu očekivati 31. januara.


PROČITAJTE JOŠ:
Mesto na kojem i realista postaje romantik

Prijavljivanje građana za boravak od minimum pet noćenja ove godine će trajati do 15. oktobra, a vaučeri mogu da se iskoriste do 20. novembra. Ovo je četvrta godina da se dele vaučeri. Broj podeljenih vaučera se svake godine povećava, pa je tako prošle godine podeljeno 91.907 vaučera, što je apsolutni rekord. Prethodne godine građani su preuzeli 46.000 vaučera.

Spisak hotelijera i ugostitelja koji primaju goste sa Vladinim vaučerima bio je objavljen 29. decembra prošle godine. Do sada, za akciju podele vaučera prijavilo se već 195 ugostitelja. Međutim, ovaj spisak objekata (trenutno 23 destinacije) se ažurira na nedeljnom nivou (može se videti na sajtu Ministarstva www.mtt.gov.rs). Spisak ugostitelja će bez sumnje biti sve veći, s obzirom na to da ih je lane bilo čak 916. Ponuda će biti bogata, a to potvrđuje i činjenica da objekte u kojima je građanima Srbije omogućeno da borave sa vaučerima rado biraju i turisti iz inostranstva.

Od početka godine je 30 ljudi tražilo vilu "Marinu" na Divčibarama, ali se očekuje da će, kao i prethodnih godina, hit destinacije biti Prolom, Lukovska i banja Koviljača, kao i Zlatibor i Kopaonik. Takođe, prošle godine su 54 odsto vaučera iskoristili penzioneri, pa se i ove godine očekuje slično interesovanje.

Shutterstock

- Zahvaljujući vaučerima, u Prolom banji je smanjen prosek godina naših gostiju, jer mnogi penzioneri sa sobom vode unuke - kaže Zlatko Veljović, direktor hotela "Radan". - Otvoren je novi velnes, najbolji na Balkanu, pa je iskorišćenost kapaciteta još veća i trenutno je popunjeno 80 odsto soba. U ovom trenutku u hotelu imamo sedamdesetoro dece, koja do devete godine borave besplatno. Pun pansion košta 3.460 dinara.

AD "Planinka", koje upravlja Prolom i Lukovskom banjom, kao i Đavoljom varoši, zahvaljući vaučerima počela je izgradnju i novog hotela sa četiri zvezdice na 7.000 kvadratnih metara. Hotel će se nalaziti u Lukovskoj banji, imaće 200 ležajeva, koštaće pet miliona evra i biće otvoren 2019. godine. Ovo preduzeće iz Kuršumlije pregovara s Vladom da preuzme i ruiniranu Kuršumlijsku banju, koja je zapuštena dve decenije, a ono je spremno da je otvore već naredne godine.


PROČITAJTE JOŠ:
Saveti kako da uštedite pare tokom putovanja

Razvoju turizma mogle bi da doprinesu i senior kartice koje koriste beogradski penzioneri. Uskoro bi taj projekat mogli da preuzmu i drugi gradovi, a trenutno se pregovara i sa banjama koje bi dale određene popuste za najstarije sugrađane. To sve neće imati veze sa državnim projektom razvoja turizma i podelom vaučera u vrednsosti od 5.000 dinara.

Shutterstock

KORISTILI POGODNOST ZA LUKSUZNI HOTEL?

MEĐU građanima je prošle godine prostrujala vest da su neki korisnici vaučera ovu pogodnost iskoristili za odmor u "Grandu", najluksuznijem hotelu Kopaonika.

- Hotel "Grand" na Kopaoniku nije podneo prijavu za učešće u realizaciji dodele vaučera u ugostiteljskim objektima u 2017. godini - kaže Renata Pindžo. - Međutim, 2015. godine su bila prijavljena tri objekta MK "Mauntin rizort" - femili hotel "Anđela", "Grand hotel i spa" i konaci "Sunčani vrhovi". Za objekte "Grand hotel i spa" i apartmani "Konaci" bila su realizovana po dva vaučera. Naredne 2016. godine bio je prijavljen samo jedan objekat - "Konaci", ali nije realizovan nijedan vaučer. Prošle godine je takođe prijavljen samo hotel "Anđela" i nije realizovan nijedan vaučer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Luka

11.01.2018. 12:21

A ko to plaća? Što god da se da,pokloni, neko mora i da plati.Ko je nas,radnike koji moramo to da platimo išta pitao.Pa od nas uzimate za penzije , banje ,letovanja , zimovanja .Šta je sledeće silikoni i fejs lifting. Gospodo simpatije kupujte svojim novcem.Ovakve stvari su nedopustive.

relja

12.01.2018. 11:50

Mi smo u 2016 uz koriščenje vaučera mogli boraviti u Sokobanji 7 dana, u 2017 godine 4,5 dana (ALI U GLAVNO SEZONI)-do 10 dana boravka platili smo sami -uzput poveli smo i 3 unuka. Sada se prijavljujemo za 2018, i bojimo se povečanja cena u privatnom smeštaju(jer zakon ponude i potražnje neumoljivo radi), ali čemo svakako otići, neastoječi da povedemo i još ponekog iz porodice, jer iskreno rečeno - da nije bilo vaučera nebi nikada otišli na godišnji odmor.