Turiste vode na more bez licence

A. Krsmanović

nedelja, 20. 03. 2016. u 09:03

Туристе воде на море без лиценце
Uoči nove sezone, otkrivena agencija koja je radila bez potrebne dokumentacije, a sumnja se da ovaj slučaj nije usamljen. Inspekcija: Protiv "Plane turs" podnete zakonom propisane mere

JEDNA beogradska turistička agencija dve nedelje je tokom februara i marta prodavala svoje aranžmane iako nije imala licencu, saznaju "Novosti"! U redovnoj kontroli, koju Turistička inspekcija sprovodi pre početak svake sezone, utvrđeno je da je ta agencija prodavala turističke aranžmane iako joj je istekla licenca.

Inspektori su, prema saznanjima našeg lista, tokom kontrole turističkih agencija utvrdili da je od 26. februara do 9. marta ta agencija nudila na prodaju i prodavala turistička putovanja čiji je organizator, iako nije imala produženu licencu.

- Protiv turstičke agencije "Plana turs" su preduzete sve zakonom propisane upravne, ali i kaznene mere - rečeno je "Novostima" u turističkoj inspekciji.

Agencija koja nema licencu organizatora putovanja može da prodaje putovanja drugih organizatora putovanja, ali ne i svoja. Ova agencija je, u međuvremenu, produžila licencu, ali su inspektori, s obzirom na to da veruju kako ovo nije bio usamljen slučaj, najavili pooštrenu kontrolu. Prošle godine je 11 agencija izgubilo licencu za organizovanje turističkih putovanja, a u poslednjih nekoliko čak 67. Najveće probleme su im pravili subagenti koji organizatorima putovanja nisu uplaćivali novac od putnika. Takođe, neke agencije vlasnici zbog dugova svake godine ponovo registruju.

U Srbiji se svake godine otvaraju nove turističke agencije, pa ih trenutno postoji više od 900, a oko 500 organizuje putovanja. U godini u kojoj se zbog nestabilne situacije očekuje pad turista mnogi će raditi "na ivici".

- Najvažniji savet svim turistima ove godine je da uz program kupe i osiguranje od otkaza putovanja - kaže Branko Krasojević, savetnik u turizmu. - Opšta je nesigurnost, a da ne bi agencija putniku na ime otkaza prema Opštim uslovima zadržala deo za "stvarne troškove", treba se osigurati. Na programu treba pogledati ko je organizator putovanja i tamo uplatiti, jer je cena ista, a sigurnost veća.

Licenca, ukazuju nadležni, nije velika sigurnost, već je to samo forma, a ne suština. Agenciju treba proveriti da li je u upisana u Agenciju privrednih registara, koliko dugo postoji, šta kažu bivši putnici...

LEGALNA PREVARA

NEĆETE spavati u hotelu koji ste platili - rečenica je koju sve češće srpski turisti čuju od organizatora putovanja pet dana pred put. Zakonski, agencije imaju pravo da promene hotel ukoliko je iste kategorije, ali mnogi nikada nisu ni imali ugovor sa objektom koji se nudi u programu. Takođe, mnoge agencije, kada ne skupe dovoljan broj putnika, bez ikakvih penala pet dana pred put otkazuju putovanje, a putnicima je kasno da isti aranžman uplate na drugom mestu. Nažalost, u mnogim agencijama za otkazani put nude nov aranžman umesto da vrate novac!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

VASKE

20.03.2016. 10:20

Jel će neko zbog ovakvog ponašanja da odgovara ili idemo po starom "Pas laje vetar nosi" ?

dax

20.03.2016. 10:34

Nama je lui travel prodao na 10 dana duplex uz pokazivanja slika istog...Dodjemo tamo ono 2 dozidane sobe na krovu sa zajednickikm kupatklom kod stepenista...Inace rezerviksali 1\6 duplex ...Da ne pricam da je naterasi virila armatura od 2metara...Predstavnik agencije tamo kaze citiram:" Kome se ne svidja ne mora da udje"...Konsultujem YUTU kad sam se vratio a oni su u fazonu "sta da vam radimo"

pametnica

20.03.2016. 11:05

Tekst je potpuno zlonamerno napisan. Sadrži dosta reči koje ukazuju da se "dama" uplašila da ne izgubi "fotelju"....čudna jada od Mostara grada!!!

pametnica

21.03.2016. 07:46

Oni koji ne znaju - G-din Krasojević-savetnik ne radi kao "savetnik u turizmu" 8 godina i jako me zanima kako je on mogao da bude sagovornik

savke

21.03.2016. 08:44

Par puta uplacivao aranzmane u Plana tursu,nikada nisam imao nikakvih problema niti primedbi.Nemojte ljude stavljati na stub srama ako nisu nista zgresili niti koga prevarili.Ako je licenca istekla to nije smrtni greh...produzice se.Ako nam drzavu vode mesari,keramicari i grobari ovo nije nikakav prekrsaj

Goca

21.03.2016. 09:09

ne ocekujte da vas iko brani od prevara.... narocito Yuta..... meni su relki ako niste zadovoljni morate u sudski spor......toliko ..

IZ branse

24.03.2016. 11:24

@Goca - Kako da Vas brani Jugoslovensko udruzenje turistickih agencija ? Agencije clanice u to udruzenje ulaze i placaju clanarinu ? Zasto ? Da bi tamo ima neko da Vas brani od njih samih ? Nesto tu bas nije kako treba...Mozda da se osnuje Jugoslovensko udruzenje putnika pa da tamo svi putnici placaju clanarinu ? Imalo bi vise smisla.Zastitu treba treba traziti na drugom mestu..MOzda od "savetnika" ...:)

Miki

21.03.2016. 09:53

Radim poslednjih 16 godina u turizmu. U svakoj vrsti poslovanja ima onih koji loše obavljaju svoj posao i onih koji to rade dobro. Mnogo većih "malverzacija" postoji u građevinarstvu, sudstvu, taksi udruženjima, zdravstvu, SPC, bankarstvu i u svim drugim sferama ovog trulog društva. Inače, kao i za sve drugo, svaki pojedinac u našem narodu misli da se najbolje razume u fudbal, politiku, međunarodne odnose... pa tako i u turističko poslovanje. Tako je i ovaj tekst glupost, kao pojedini komentari.

Nikola

21.03.2016. 10:23

Trebalo bi neko da objasni ovom novinaru da NE postoji termin "legalna prevara". Ako je nešto zakonom dozvoljeno i kao takvo je legalno, onda to ne može biti prevara.

Marija

21.03.2016. 15:36

Poslednjih 8 godina moja porodica i ja letujemo i obilazimo gradove Evrope sa Plana tursom.Imamo samo reci hvale za sve,uvek je sve ispostovano sto se tice smestaja,cene su za onaj kvalitet koji dobijete vise nego pristupacne i na kraju osoblje koje radi u agenciji je neverovatno profesionalno i ljubazno.Samo napred nasa agencijo Plana turs ! Necemo vas menjati nikada !

Boki

21.03.2016. 15:48

Postovani,Ovo je strasno da pisete ovakve tekstove protiv agencije koja postoji 26 godina. Moja porodica i ja preko 15 godina koristimo usluge ove agencije i nikada nismo imali problema.

Kempes

22.03.2016. 08:34

Evo juče se vratih iz Italije sa putovanja koje je organizovala Plana turs. Imam samo reči hvale. Konfor u autobusima, vozači, vodič, smeštaj, sve vrhunsko. S' obzirom da smo uplatu izvršili u periodu koji se pominje u tekstu kao sporan, nismo imali nikakvih problema. Možda je razlog ovakvih kampanja i to što je Plana nešto jeftinija u odnosu na konkurenciju kada je reč o istoj turi koju smo mi koristili.

Retkocer

22.03.2016. 09:21

Коначно да и Држава узме ствари у своје руке ! Ја сам са овом,назови агенцијом, путовао у једну западноевропску земљу . Уместо леп провод и опуштање уз живописне пределе - ЈА САМ СА СВОЈИМ ДРУШТВОМ ДОЖИВЕО ПРАВУ НОЋНУ МОРУ !!! Никоме свом не бих препоручио да путује са том Плана Турс агенцијом. Делују ми трагикомично ови наручени коментари са идиличним хвалоспевом. ДАЛЕКО ИМ ЛЕПА КУЋА !

Jurešić NS travel agency

22.03.2016. 09:42

Smejurija. Naročito deo gde se kaže da na programu putovanja treba pročitati ko je organizator putovanja i tamo uplatiti jer je tako sigurnije. Šta to znači? Odakle vam pravo da na taj način degradirate agencije koje nisu organizatori putovanja i koje se bave posredovanjem u prodaji turističkih aranžmana? Odakle vam pravo da takve agencije deklarišete kao nesigurne? Ovako napisan tekst je odlična podloga za tužbu, pa izvolite na sudu dokažite da je istina što ste napisali. Sram vas bilo...

IZ branse

24.03.2016. 11:09

Jos jedan u nizu tekstova o turizmu sa bombasticnim naslovom. Da skrenemo malo sa milionskih prevara, zbog kojih nikonece odgovarati.Gospodin "savetnik" je drugacije pricao o turizmu 2001 dok je bio i sam vlasnik "jedne od 5 najboljih agencijja u Srbiji" kako ju je predstavio. http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2001/08/15/srpski/AV01081413.shtml.Mada moram priznati da me prijatno iznenadilo da neko (ne znamo ni ciji je savetnik )ima savetnika koji je radio nesto u toj branshi...