Spasovdan u Crnoj travi: Dobro Polje oko svetinje

K. Milčić

četvrtak, 28. 05. 2020. u 23:59

Спасовдан у Црној трави: Добро Поље око светиње

Litiju predvodio protojerej Miomir Jevtić

Nekadašnji žitelji sela iznad Crne Trave održali spasovdansku litiju. Tradicija obnovljena 2006, obeleženo 160 godina od početka gradnje Crkve Vaznesenja
DOBRO Polje, jedno od najstarijih sela u crnotravskom "ataru", obeležilo je svoju slavu, Spasovdan. Mesto koje je nekada vrvelo od ljudi, oživelo je u kišnom danu zahvaljujući ljudima koje je iznedrilo, odnosno članovima njihovih porodica, koji su obnovili tradiciju litija.

U Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg liturgiju je služio sveštenik crnotravske crkve, protojerej Miomir Jevtić. To je bila prilika da se obeleži i 160 godina od početka izgradnje crkve.

- Domaćin slave ove godine bio je Aca Stojanović, a preuzeo je Slavko Stojković - kaže Zoran Popović, žitelj Vlasotinca, čovek koji je najzaslužniji za okupljanje Dobropoljaca i koji se smatra karikom koja povezuje ljude poreklom iz ovog kraja.

Zoran je i jedan od inicijatora restauracije crkve i zvonika, koji su završeni 2006. godine, ali su surovi vremenski uslovi već načeli neke od delova znamenite građevine.

Pravi zaštitni znak Dobropoljaca je ipak građevinarstvo. Mnogo sjajnih majstora pečalbara, u sastavu poznatijeg "crnotravskog puka graditelja", učestvovalo je u podizanju gotovo svih značajnih objekata u nekadašnjoj Jugoslaviji i Srbiji.

Po popisu iz 1879, iz vremena kada je i nastalo, Dobro Polje je imalo 806 stanovnika. Istorijski podaci govore da su se tada stanovnici uglavnom bavili preradom kože i vune. Posle Drugog svetskog rata, u kome je stalno bilo na meti Bugara, 1948. godine, u selu i mahalama živelo je 420 ljudi. Dvadesetak godina kasnije, na popisu 1971. godine bilo je 200 stanovnika. Po popisu iz 2002. Dobro Polje je imalo - 16 stanovnika. Stalne stanovnike u selu i mahalama danas nije teško prebrojati.

Do sela se može doći makadamskim putem sa pravca Vlasotince - Crna Trava, između mesta Sastav Reka i naselja Brod, gde se skrene kod Miloševe gradine. Kada se pređe reka Vlasina, posle uspona od oko šest kilometara nailazi se na naselje koje je nekada bilo centar Mesne zajednice i imalo školu otvorenu 1931.godine i ugašenu krajem prošlog veka, kada dece za njene klupe više nije bilo.

MAHALE KOD CARIGRADSKOG DRUMA

CENTAR Dobrog Polja nalazi se u brdima, oko pet kilometara zapadno od ogranka nekadašnjeg Carigradskog druma, koji je vodio od Sastav Reke, preko Crne Trave ka Vlasini. Tu je i više mahala: Igrište, Crkvena Čuka, Selište, Bobina, Stanci, Đurkovica, Zdravkovci, Bazov Dol.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Aleksandar Popović

29.05.2020. 19:41

Kuće male, krečenje u belo... Snaga, jedinstvo, istrajnost i upornost vodili su dobropoljece daleko od svojih prelepih planina, listopadnih i zimzelenih šuma... "trbuhom za kruhom". Međutim, genetsko poreklo, ruža vetrova i zdrava pitka voda koja preseca put na nekoliko mesta do Dobrog Polja iznova vraćaju šope u svoj kraj. Iako rođen u Beogradu, kada sam u rodnom mestu svoga oca....osetim ispunjenost duše i tela. Eto mene i moje porodice na leto... stižemo!