DOBRO Polje, jedno od najstarijih sela u crnotravskom "ataru", obeležilo je svoju slavu, Spasovdan. Mesto koje je nekada vrvelo od ljudi, oživelo je u kišnom danu zahvaljujući ljudima koje je iznedrilo, odnosno članovima njihovih porodica, koji su obnovili tradiciju litija.

U Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg liturgiju je služio sveštenik crnotravske crkve, protojerej Miomir Jevtić. To je bila prilika da se obeleži i 160 godina od početka izgradnje crkve.

- Domaćin slave ove godine bio je Aca Stojanović, a preuzeo je Slavko Stojković - kaže Zoran Popović, žitelj Vlasotinca, čovek koji je najzaslužniji za okupljanje Dobropoljaca i koji se smatra karikom koja povezuje ljude poreklom iz ovog kraja.

Zoran je i jedan od inicijatora restauracije crkve i zvonika, koji su završeni 2006. godine, ali su surovi vremenski uslovi već načeli neke od delova znamenite građevine.

Pravi zaštitni znak Dobropoljaca je ipak građevinarstvo. Mnogo sjajnih majstora pečalbara, u sastavu poznatijeg "crnotravskog puka graditelja", učestvovalo je u podizanju gotovo svih značajnih objekata u nekadašnjoj Jugoslaviji i Srbiji.

Po popisu iz 1879, iz vremena kada je i nastalo, Dobro Polje je imalo 806 stanovnika. Istorijski podaci govore da su se tada stanovnici uglavnom bavili preradom kože i vune. Posle Drugog svetskog rata, u kome je stalno bilo na meti Bugara, 1948. godine, u selu i mahalama živelo je 420 ljudi. Dvadesetak godina kasnije, na popisu 1971. godine bilo je 200 stanovnika. Po popisu iz 2002. Dobro Polje je imalo - 16 stanovnika. Stalne stanovnike u selu i mahalama danas nije teško prebrojati.

Do sela se može doći makadamskim putem sa pravca Vlasotince - Crna Trava, između mesta Sastav Reka i naselja Brod, gde se skrene kod Miloševe gradine. Kada se pređe reka Vlasina, posle uspona od oko šest kilometara nailazi se na naselje koje je nekada bilo centar Mesne zajednice i imalo školu otvorenu 1931.godine i ugašenu krajem prošlog veka, kada dece za njene klupe više nije bilo.

MAHALE KOD CARIGRADSKOG DRUMA

CENTAR Dobrog Polja nalazi se u brdima, oko pet kilometara zapadno od ogranka nekadašnjeg Carigradskog druma, koji je vodio od Sastav Reke, preko Crne Trave ka Vlasini. Tu je i više mahala: Igrište, Crkvena Čuka, Selište, Bobina, Stanci, Đurkovica, Zdravkovci, Bazov Dol.