JASNE smernice u kom smeru treba da se nastavi borba u cilju gašenja žarišta koje je izbilo u zatvorenim kolektivima u Vranju, dao je Republički krizni štab na čelu sa ministrom Zoranom Lončarom, koji je u četvrtak uveče održan u ovom gradu.

Upustva su dali predstavnici struke dr Darija Kisić i dr Branislav Tiodorović. Tako će ubuduće sve fabrike morati da imaju ljude zadužene da kontrolišu sprovođenje mera zaštite od infekcije.

- Na ulasku u fabrike će se popunjavati upitnik da li su radnici preležali virus ili da li imaju neke simptome koji ukazuju na infekciju i u skladu sa tim će se postupati dalje. Oni koji su bolesni neće moći da uđu i rade, kako ne bi ugrozili druge radnike - objašnjava gradonačelnik dr Slobodan Milenković. - Obavezno je nošenje maski, zaštitinih rukavica i držanje distance u zatvorenom prostoru. Apeluje i na sve građane, jer su to proverene mere zaštite. Vanredne mere će biti tu sve dok se ne proglasi kraj epidemije. Ključna stvar će biti vanredni nadzor u fabrikama i autobuskom prevozu. Formiraćemo jedan operativni tim koji će vršiti kontrolu i pratiti situaciju na terenu.

Iako se desio porast broja zaraženih među zaposlenim radnicima, gradonačelnik ističe da u fabrikama nije bilo propusta. Kompanija "Geoks" je dobar primer, odmah su identifikovali osobu sa simptomima, zatvorili fabriku i sprečili širenje infekcije. Trenutni kapaciteti kovid-bolnica u Vranju u zgradama Infektivnog, Grudnog i na staroj Hirurgiji zadovoljavaju potrebe za smeštaj pacijenata koji su uglavnom sa blagim simptomima ili bez simptoma, ali ako bude potrebno i prostorije Psihijatrije će biti pretvorene u kovid-bolnicu.

U gradu je primetno da uglavnom svi građani nose zaštitne maske.

SELA U OPASNOSTI

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović je rekao da je reč o specifičnim sredinama gde u velikim kolektivima radi dosta ljudi iz okolnih sela.

- To su vrlo važni podaci, jer ako dođe do zaražavanja to se može preneti i u seosku sredinu gde u porodicama žive po dve ili tri generacije i zbog toga je nužan dodatni oprez - rekao je Tiodorović.