Vladika Lavrentije sam služio liturgiju u crkvi Svetog Save

NovostiOnline/V.K.

07. 04. 2020. u 15:26

Владика Лаврентије сам служио литургију у цркви Светог Саве
Episkop šabački Lavrentije i administrator Eparhije valjevske SPC, posle smrti vladike Milutina, služio je, sam, u crkvi posvećenoj Svetom Savi
Episkop šabački Lavrentije i administrator Eparhije valjevske SPC, posle smrti vladike Milutina, služio je, sam, u crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja je u sklopu kompleksa u kom boravi, odakle nikud ne ide, poštujući odluke viših crkvenih i državnih organa.

I u ovakvim uslovima uspeva da valjano obavlja dužnost i nadležnog episkopa i administratora valjevske eparhije, koja je, do 2006. godine, bila jedna eparhija, a njegovom odlukom je podeljena na dva dela. Vladika koji je ušao u 86 godinu života, iza koga je 52 godine episkopskog staža i više od šest decenija od monašenja, dane provodi u molitvama, čitanju, telefonskom kontaktu sa podređenima u dve eparhije o kojima brine i sve je, kako kaže, „kao pod konac“.


Episkop Lavrentije u propovedi, koju je dostavio „Novostima“ naglasio da „što te vuče ljudskoj kolevci u kojoj se, na zlo čovečanstvo, bogovstvuje (obračunava) Cezar sa Aleksandrom?!“ ushićeno pita Njegoš Gospoda Hrista.


Gospod nam je milost i dobrota sušta al' zbog greha naših stradanja popušta!

-Sveti oci kažu da je oproštaj greha čoveku i spasenje duše veći dar i žrtva Bogu prema čoveku, nego samo stvaranje čoveka -kaže šabački episkop i administrator valjevski. -Ovih predprazničnih dana Hristovog vaskrsenja pritisnulo nas je jedno posebno iskušenje, pojav pandemije, „virus Korona“ koja je već uveliko počela da ubira svoje žrtve. Zapanjujuće je da se nadnela nad celom planetom. Ma kako opaka boljka mi hrišćani dobro znamo da se sve zbiva po Božijem dopuštenju. Znamo i to da stradanja dolaze kao posledica greha i da se ublažava kajanjem. Nama pak Srbima dobro je poznato iz golemog iskustva kako Bog i miluje i kara.


Shvatimo, naglašava ovaj arhijerej SPC, „ ovo iskušenje (Korona virus) kao opomenu Božju, poziv i savet da se vratimo u naručje svom nebeskom Roditelju i svim duhovnim vrednostima iz prošlosti“.


-Nastojmo da oprostimo jedni drugima, da se vratimo Bogu; da oživimo porodicu- domaću Crkvu; da se setimo starijih, nemoćnih, da nam zamrle škole ožive, da nam zapuštene njive procvetaju i da nikada ne smetnemo sa uma da smo deca Božja -poručuje vladika sveštenstvu, monaštvu i verujućem narodu svome.Lekari nam savetuju, da zbog virusa, ovih dana fizički budemo na odstojanju jedni od drugih- poslušajmo ih!Poslušajmo i Gospoda koji apeluje da se duhom i srcem jedan od drugoga nikad ne udaljavamo!Kada ako Bog da ovo dvoje ispunimo, moći će mo da u punoj pashalnoj radosti dočekamo svetlo Hristovo Vaskrsenje.


Dalje je rekao da braću sveštenike molim „ da kao i do sada svojim životom i radom budu primer pastvi svojoj“.


Daće Gospod, proći će sva ova nevolja pa će ubrzo moći da dođu u domove svojih parohijana radi vršenja verskih obreda, a dotle neka budu u međusobnoj vezi sa svojom pastvom. Bogosluženja će se Božjom pomoću redovno odvijati, pa vas molim setite se i svih nas u svojim svetim molitvama -zaključio je jedan od najuglednijih arhijereja, ne samo u SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije