Kako “Novosti” nezvanično saznaju iz krugova bliskih Eparhiji valjevskoj, pre svega njenim velikim zadužbinarima, episkop Milutin biće sahranjen u sredu u Sabornoj crkvi u tom gradu, gde se uveliko sprema grobnica za njega. Na ispraćaju u večni počinak, kako smo saznali, doći će dva do tri arhijereja SPC, naravno mlađi od 65 godina, zbog mera koje se sprovode, dva sveštenika i jedan đakon.

Opelo i sahrana biće obavljeni bez prisustva naroda. Ovo je, kako kažu upućeni, sasvim prirodno, jer moraju da se poštuju mere koje protiv opakog virusa sprovode država pa i Crkva, utoliko pre što je Valjevo postalo neka vrsta malog Vuhana u Srbiji, a i sam vladika je žrtva korona virusa.

Sahrani bi, kako saznajemo, prisustvovao episkop šabački Lavrentije, koji je imenovan za administrora Eparihije valjevske, ali jednostavno to neće moći, bez obzira što se zdravstveno oseća dobro, jer je u godinama koje mu ne dozvoljavaju kretanje u uslovima uvedenog vanrednog stanja u zemlji.

- I praksa je inače da se episkopi sahranjuju u sabornim hramovima u sedištu svoje eparhije, dakle u katedralnim hramovima, tako da je i odluka o sahrani vladike Milutina sasvim logična, ni po čemu nije zahtevna i obaviće se onako kako to trenutne prilike nalažu – kaže protođakon dr Ljubomir Ranković.