SVI studenti koji imaju smeštaj u nekom od osam domova u Studentskog centra „Novi Sad“, bilo da su iz Vojvodine, drugih delova Srbije,Republike Srpske ili crne Gore, imaju rok da se iz studentskih soba isele do danas (četvrtak) u podne.

Reč je o nešto više od tri hiljade studenata čije se školovanje na nekom od 14 novosadskih fakulteta finansira iz republičkog budžeta.Oni imaju mogućnost da,tokom školovanja,stanuju u nekom od ukupno osam uređenih i dobro opremljenih studentskih domova u Novom Sadu kao i da se hrane u studentskim restoranima po izuzetno povoljnim cenama.

Većina njih, kako je „Novostima“ potvrdio Steva Lazarević, pomoćnik direktora SC „Novi Sad“, otputovali su svojim kućama sutradan pošto je proglašeno vanredno stanje u Srbiji zbog korona virusa.U najprostranijem domu „Slobodan Bajić“ koji prima ukupno 780 studenata, u sobama se do juče zadržalo svega njih šezdesetak.

Preostalo je i još nekoliko studenata iz Crne Gore i RS koji nemaju uslove da otputuju kući ili pak imaju posao u Novom Sadu.Jedan od njih je Milan S. iz Bjeljine, student FTN,koji kaže da bi, ako mu se odobri ostanak u domu, za njega to puno značilo jer već nekoliko meseci ima posao u prodavnici kompjutera.

-Oni koji iz nekog razloga ne mogu da otputuju u RS ili CG,moraće da upravnicima svojih domova napišu obrazloženu molbu za ostanak .Te molbe biće razmotrene i doneće se odluka.Sigurno je da nijednog studenta nećemo izbaciti na ulicu, ali bi bilo veoma dobro da a se sve sobe isprazne jer nam prestoji dezinfekcija i pranje posteljine – kaže Lazarević.

Studenti kojima bude odobren ostanak u nekom od domova, moraće da se snalaze za hranu jer studentska menza, koja u normalnim okolnostima dnevno proizvodi više od osam hiljada obroka, već je zatvorena.

SOMBOR I ZRENjANIN

STUDENTI Učiteljskog fakulteta u Somboru već su ispraznili dom u tom gradu a tokom današnjeg i sutrašnjeg dana to bi trebalo da učine i studenti Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu.