VELIKI broj spomenika na zrenjaninskim i grobljima u okolini dotrajao je, nestabilan ili nestručno podignut. To su utvrdile stručne službe Javnog komunalnog preduzeća "Čistoća i zelenilo" koje su obišle groblja u Zrenjaninu i okolnom mestima koje održavaju.

Ekipe ovog komunalnog preduzeća obišle su Temišvarsko, Tomaševačko, Gradnuličko, Rimokatoličko, Kalvarijsko, Reformatorsko-evangelističko, u okviru kojeg su i spomen-obeležja sa nekadašnjeg Jevrejskog groblja, Novo groblje i groblje u prigradskom naselju Mužlja, tri groblja u selu Melenci, u Elemiru, Lukićevu, Aradcu, Ečki i Lazarevu.

- Opasnost da u slučaju naslanjanja ili pritiska na spomenike oni padnu ili se uruše sasvim je realna i u tom slučaju može doći i do povređivanja posetilaca - upozoravaju iz JKP

"Čistoća i zelenilo". - Pojedina grobna mesta su zapuštena, neuređena, a spomen-obeležja na njima oštećena, nagnuta i sklona padu. Zbog oštećenih spomenika koji su u lošem stanju, apelujemo na građane da tokom posete grobljima budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike. Takođe, molimo korisnike grobnih mesta i srodnike umrlih da, ukoliko uoče promene koje remete stabilnost spomenika i ugrožavaju sigurnost posetilaca ili susednih spomen-obeležja, saniraju uočene nepravilnosti.

Puno je onih koji zbog bolesti, starosti, promene prebivališta ili iz nekih drugih razloga, nisu u mogućnosti da vode brigu i održavaju grobove, pa je njima ponuđena usluga uređenja grobnih mesta i održavanja spomenika, na godišnjem nivou. Ta usluga podrazumeva jednom mesečno čišćenje i održavanje, po ceni od 4.500 dinara na godišnjem nivou za uređenje grobnog mesta bez ploče i oko 3.000 dinara za uređenje grobnog mesta sa pločom.

Uređenje običnog grobnog mesta, naglašavaju u JKP "Čistoća i zelenilo" obuhvata šišanje i čupanje trave, okopavanje i grabuljanje istog, pranje okvira i spomenika, odnošenje smeća i čišćenje snega u zimskom periodu, dok uređenje grobnice sa pločom obuhvata pranje okvira i ploče, odnošenje smeća i čišćenje snega.

- Subotom, bez izuzetka obiđem grob pokojnog supruga, tužno je kada prođem pored starih, oronulih i zapuštenih spomenika - kaže osamdesetogodišnja Zrenjaninka, koju smo zatekli na Tomaševačkom groblju u Zrenjaninu.

ZASLUŽNI GRAĐANI

O grobnim mestima staraju se srodnici preminulih, a postoje i grobna mesta u kojima počivaju znamenite ličnosti, koje nemaju staraoca i naslednike. Odlukom Skupštine grada predviđeno je da se nadgrobni spomenici od posebne umetničke ili istorijske vrednosti i grobovi zaslužnih građana nalaze pod posebnom zaštitom o čemu se vodi posebna evidencija.