Šapčanka dimljenim sirom osvaja gastronome

Aleksandra Delić

23. 02. 2020. u 07:39

Шапчанка димљеним сиром осваја гастрономе

Sirevi sa peršunom, belim lukom, paprikom ili maslinom ,foto A.Delić

Dragana Đukanović iz Mišara kod Šapca zbog "tanke" otkupne cena mleka pokrenula proizvodnju

INOVATIVNA Šapčanka Dragana Đukanović iz Mišara bavi se proizvodnjom dimljenog sira od najboljeg kravljeg mleka. Na ovaj korak odlučila se, jer je nezadovoljna zaradom svoje govedarske farme, koja dnevno isporučuje 150 litara mleka, sada njeni specijaliteti uveliko osvajaju ljubitelje gastronomije.

- Recepturu sam dobila od prijateljice iz Bosne i rešila da se oprobam. Prvi sam sir napravila u kalupu improvizovanom od kuhinjske cednice. Videla sam odmah da je izvanrednog ukusa pa sam radila na poboljšanju izgleda, razrađivala ukuse - priča nam Dragana, inače, medicinska sestra koja nikada nije radila u struci.

NA ideju nije došla slučajno, jer dugi niz godina, u svojoj kuhinji, sprema ajvare, zimnice, voćne sirupe, i prodaje ih u želji da popravi kućni budžet. "Tanka" otkupna cena mleka naterala je da razmišlja u pravcu pokretanja proizvodnje da bi bar deo sirovog mleka, upotrebila za finalni proizvod.

- Dodajem sirće i mešam dok surutka ne počne da se odvaja, a mleko da se steže - priča Dragana, i pokazuje nam kako se formiraju sirevi. - Dodaci su peršun, beli luk, mirođija, paprika, biber ili masline. Potom, ložim okomke, pa kad se vatra stiša i stvori se žar dodajem bukovu piljevinu koja u stvari daje aromu.

Tako pripremljen sir se slaže na rešetku na dva nivoa u peći koja najviše liči na takozvanu bubnjaru. Dimi se sedam do osam časova i dobija zlatnožutu boju, što je siguran znak da je gotov. Na kraju sledi najlepše - sečenje, aranžiranje i degustacija.

Dragana Đukanović pravi dimljeni sir od najboljeg kravljeg mleka,foto A.Delić

DRAGANA posebno ističe da je podršku pronašla među ženskim preduzetnicama Mačve i Pocerine, a poznanstva ostvarena na bazarima, festivalima zimnice i starih zanata, samo su dokaz da bavljenje kreativnim poslom privlači dobre ljude i povoljne prilike.

- Zapažena sam prošle jeseni na Festivalu zimnice u Koceljevi i od tada proizvodim mnogo više sira. Nedavno sam prvu turu poslala u Beograd, a u promociji mi pomaže snaha Sanja, koja me reklamira po društvenim mrežama, ali ume i da zasuče rukave - kaže Dragana.

foto A.Delić

Najveći kritičar i podrška, svakako je suprug Gradimir, za koga kaže da je uvek bio sumnjičav prema njenim novotarijama u kuhinji. Po struci je vodoinstalater, ali joj je napravio kalupe za sir, jer ukoliko se nabavlja po redovnim cenama - svaki košta bar 20 evra.

foto A.Delić


PONOSNA MAJKA I BAKA


PREDUZIMLjIVA Dragana Đukanović majka je četvoro odrasle dece.

- Imam tri odrasle visokoobrazovane kćeri, od kojih je najmlađa magistar hemije i veoma sam ponosna na njih. Ali, moj miljenik je sin Nikola, koji je, iako najmlađe dete, već zasnovao porodicu. Od njega imam dvogodišnjeg unuka Ognjena i on mi je, u stvari, najveća inspiracija - priznaje Dragana sa osmehom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Синај

28.02.2020. 03:33

Како да дођем до тог сира? У којој радњи могу да га купим.