U subotičkoj Opštoj bolnici otvoren je Centar za vantelesnu oplodnju u koji je uloženo više od 300.000 evra. Centar za VTO gradi se više od 12 godina, i posle dosta tavorenja u realizaciji ovog veoma važnog projekta, konačno je spreman da primi parove iz cele Srbiju koji žele potomstvo.

Prema planu, u prvoj fazi rada proces vantelesne oplodnje treba da prođe od 45 do 50 parova, a kasnije bi taj broj trebalo da bude i veći.

PROČITAJTE JOŠ - Ohrabrenje za 400.000 parova bez potomstva: Država plaća više od TRI pokušaja vantelesne oplodnje

- U Severnom Bačkom okrugu i Vojvodini, nažalost, čak skoro 20 odsto bračnih parova ne može prirodnim putem da se ostvari u ulozi roditelja. Poražavajuće je i to što imamo sve veći infertilitet i muške populacije, koji dostiže skoro 60 odsto. Zbog toga je važno da imamo ovakve savremene centre koji će nam pomoći da što više beba dođe na svet - istakao je Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo. - Ovaj projekat je zamišljen i planiran još 2007. godine, ali, nažalost, kao i druge brojne propale investicije prethodne vlasti, sve do danas nije ugledao svetlost dana. Za mesec dana očekujemo da svi oni koji nemaju biološki potencijal da se ostvare u ulozi roditelja to urade biomedicinski potpomognutom metodom.

Gojković je podsetio da Pokrajinska vlada od ove godine finansira pokušaje vantelesne oplodnje za žene do 45 godina, i to bezuslovno. Iz pokrajinskog budžeta za pronatalitetnu politiku izdvaja se 652 miliona dinara.

Prostorije Centra za vantelesnu oplodnju

U realizaciji projekta učestvovali su Pokrajinska vlada, Grad Subotica, Ambasada SAD, Vlada Mađarske, nevladine organizacije i donatori.

- U protekle tri godine oko 17,5 miliona dinara Grad Subotica je izdvojio za završetak ovog projekta. Brigu o pronatalitetnoj politici realizujemo i putem skupštinskih odluka, tako što ćemo finansirati četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, a od ove godine starosnu granicu smo pomerili sa 42 na 44 godine - objasnio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Subotica će finansirati i prvi pokušaj vantelesne oplodnje kod drugog deteta. Svi zajedno moramo da radimo na povećanju nataliteta, koji je u Severnobačkom okrugu izuzetno nizak.


OPREMA I OBUČEN KADAR

Idejni tvorac Centra za vantelesnu oplodnju je dr Aleksandar Radulović, supspecijalista steriliteta i fertiliteta i upravnik službe za ginekologiju i akušerstvo u Opštoj bolnici. Prema njegovim rečima, Centar je opremljen najsavremenijom opremom i u njemu će raditi kompletno obučen medicinski kadar.

- Ovo će biti centar u koji će dolaziti građani iz cele Srbije, i smatra se da ovakav centar može da podigne broj porođaja za četiri do šest procenata - naglašava dr Radulović. Nadam se da ćemo to uskoro i pokazati u praksi.