NA pristaništa u Novom Sadu, prema podacima Agencije za upravljanje lukama, prošle godine pristalo je čak 429 putničkih brodova, što je za 23 procenta više nego 2018, a iskrcalo se 55.132 putnika.

To potvrđuju u Turističkoj organizaciji grada i ističu da je najviše brodova pristalo lane u junu i julu, po 72 broda u svakom mesecu, a najviše putnika, 9.224, iskrcalo se u septembru. To je, svakako, rezultat TONS-a, koji je 2018. godine imao kampanju i promociju Novog Sada kao poželjne destinacije za nautički turizam na Dunavu.

PROČITAJTE JOŠ - Novi Sad sve jači magnet turiste: Raznovrstan sadržaj privukao goste iz 50 zemalja 


- Reč je o zaista značajnoj promeni nabolje, a inače su prošlu godinu obeležili novi trendovi u turizmu Novog Sada - ističe Tihana Putin, analitičar TONS-a. - Najnovija istraživanja, koja su sprovedena u gradu, a tiču se stavova i ponašanja turista, ukazuju da je dužina boravka domaćih i stranih turista povećana na 3,6 noći, kao i da se većina turista, 58 odsto, odlučuje da boravi u privatnom smeštaju, u kućama, stanovima, apartmanima za odmor, u odnosu na onih 42 odsto koji biraju hotele, hostele, kampove... za boravak.

Kako potvrđuju iz Turističke organizacije grada, tokom prethodne godine vodili su aktivnu kampanju na društvenim mrežama, ciljajući i nova turistička tržišta, i ujedno zabeležili veći broj turista iz Indije, Turske, Italije, Francuske, Španije, Holandije, Austrije, pored već standardnih poseta iz regiona, Kine, Poljske, Nemačke i Ruske Federacije. Takođe, prema njihovim podacima, turisti iz Kine su bili na prvom mestu po broju noćenja stranih turista u letnjem periodu duže od četiri noći.


PROMOCIJA KULTURNE PRESTONICE

TURISTIČKA organizacija grada je lane ugostila više od 200 novinara i turoperatera iz 35 zemalja sveta.

- Ova godina za Novi Sad predstavlja značajnu promociju evropske kulturne prestonice 2021, ali i obeležavanje 20 godina od prvog festivala "Egzit" , nastavak promocije Novog Sada kao destinacije za mlade i omladinske prestonice Evrope, te će samim tim naše promotivne aktivnosti biti usmerene u tom pravcu - kaže Putinova.