Istina o zločinu i žrtvama mora da uđe u udžbenike: Obeležena 78. godišnjica zloglasne racije u Novom Sadu (FOTO)

NovostiOnline/Z.Grumić

23. 01. 2020. u 17:45

Истина о злочину и жртвама мора да уђе у уџбенике: Oбележена 78. годишњица злогласне рације у Новом Саду (ФОТО)

Foto: N.Karlić

Vučević: Ne smemo dozvoliti da se ikada više ponovi takvo fašističko zlo. Nasilje i fašizam u Srbiji nemaju budućnost
NA Keju žrtava racije u Novom Sadu odata je pošta hiljadama nevinih civila, Srba, Jevreja i Roma, koje su pripadnici mađarske okupacione vojske, policije i žandarmerije, u januaru 1942. godine, u dugo pripremanoj trodnevnoj zločinačkoj akciji mučki pobili i bacili pod led Dunava.

Kraj spomenika „Porodica“, u prisustvu predstavnika grada, pokrajine, Vojske Srbije, verskih zajednica, ambasada Izraela i Mađarske i nekoliko hiljada građana, gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da je to mesto bola, vere i sećanja na hiljade nevinih života koje su ugasile mađarske okupacione snage.


- Ti životi ugrađeni, u temelje slobode našeg grada, udahnuli su spokoj i mir u kojem mi danas živimo – istakao je gradonačelnik naglasivši da je Novosadska racija bila isplanirano i organizovano najmonstruoznije i najsvirepije ubijanje ljudi, samo zato što su druge nacije ili vere.


Novosadska racija, što je eufemizam za brutalnu egzekuciju, jeste velika životna lekcija koja ne sme da se zaboravi, poručio je Vučević napomenuvši da zlo uvek vreba i da su ideologije poput fašizma stalna pretnja kojoj moramo da se suprotstavimo.

- Istina o zloglasnoj raciji i njenim nevinim žrtvama mora da u đe u sve udžbenike. Svako dete u Srbiji mora da uči o tome, da nauče i da ne dozvole da se ikada fiše ponovi takvo fašističko zlo. Nasilje i fašizam u Srbiji nemaju budućnost – poručio je gradonačelnik Vučević.


Foto: N.Karlić

Molitveni pomen Srpske pravoslavne crkve služio je episkop bački Irinej, uz sasluženje vladika Nikanora, Filareta, Isihija i novosadskog sveštenstva.

- Nemamo pravo na zaborav, kako bismo u budućnosti mogli da izbegnemo takva gorka i strašna iskustva – rekao je vladika Irinej naglasivši da se ovim sećanjima ne priziva nikakva osveta niti raspiruje bilo kakva mržnja.

Foto: N.Karlić

Jevrejski molitveni pomen i besedu održao je vrhovni rabin Srbije Isak Asiel a na kraju centralne manifestacije kojom je obeležena 78. godišnjica Novosadske racije položeni su venci kraj spomenika „Porodica“. Venac je, po tradiciji, spušten u Dunav sa broda Rečne flotile Vojske Srbije.

Foto: N.Karlić

Pomen žrtvama održan je i kraj spomen-obeležja na Štrandu, mestu najmasovnijeg stradanja Novosađana u raciji.

Foto: N.Karlić

Foto: N.Karlić


SPOMEN-PLOČA


NA uglu ulica Miletićeve i Grčkoškolske gradonačelnik Vučević, vladika Irinej i predsednik novosadske Jevrejske opštine Mirko Adam otkrili su info-tablu posvećenu stradanju Novosađana tokom racije. -


Ovo je prvo javno spomen obeležje koje je posvećeno kolektivnom stradanju Srba, Jevreja, Roma i ostalih građana koji su bili žrtve strašnog zločina. To nije bila obična policijska racija, to je bila masovna egzekucija nevinih ljudi a tačan broj žrtva ne znamo ni danas – rekao je episkop Irinej.

Foto: N.Karlić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije