MEĐU mladim ljudima u Srbiji koji su radom i rezultatima već na početku svojih karijera zavredili pažnju domaće i međunarodne javnosti, kojima možemo i moramo da se ponosimo, sigurno je i dr Snežana Papović (30) saradnik na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Njena istraživanja na polju litijum-jonskih baterija imala su značajan odjek i u svetu, posebno u Japanu, vodećoj zemlji u toj naučnoj oblasti.


PROČITAJTE JOŠ - Nova vrsta baterija: Nećete morati da punite telefon pet dana


- Ja sam, konkretno, radila na unapređivanju elektrolita za litijum-jonske baterije, koje se uglavnom nalaze u laptop računarima i mobilnim telefonima a primenjuju ih sve više i u industriji automobila na električni pogon - objašnjava Papovićeva za "Novosti", napominjući da su se neretko dešavali akcidenti u vidu manjih eksplozija i požara, zbog pregrevanja tih izvora energije.

Snežana je, u proteklih pet-šest godina aktivnog naučnoistraživačkog rada, optimizovala taj hemijski proces i napravila elektrolit koji ne gori, što umnogome povećava bezbednost baterija. Dobijene rezultate objavila je u eminentnom naučnom časopisu 2018. godine.


Jovana Panić, Aleksandar Tot, Snežana Papović i profesor Milan Vraneš


- To je prilično zapaženo u naučnoj javnosti pa su nam na nedavno održanoj naučnoj konferenciji na Kipru čestitali i Japanci, a Kinezi su nas pozvali da zajedno apliciramo na jednom projektu, što je za nas veoma važno.

Mlada naučnica usavršavala se u Sloveniji i Francuskoj, a dobila je nedavno i poziv od eminentnog profesora iz Arizone u SAD. Svidelo im se to što se ženska osoba interesuje za litijum-jonske baterije, jer to je nekako "muška nauka". Snežana kaže da će razmisliti, ali da smatra da je mladim naučnicima-istraživačima, država Srbija mnogo toga pružila tokom školovanja.


PROČITAJTE JOŠ - Mladi istraživači na testu


- Zato treba da ovde radimo i da, što je moguće više, doprinesemo našoj zemlji, vraćajući joj barem deo onoga što smo od nje dobili - kaže dr Papović. - Mladi koji žele da rade i te kako imaju priliku da se ovde pokažu, kako sopstvenim naučnim angažovanjem i delovanjem tako i kroz saradnju sa kolegama. Najvažnije u svemu tome je da oni koji odu u inostranstvo na usavršavanje vrate se i primene stečeno znanje ovde, u našoj industriji, poljoprivredi ili bilo gde u praksi.

NAGRADA "DR ZORAN ĐINĐIĆ"

Za vredan rad i doprinos nauci stiglo je i priznanje - prestižna nagrada "Dr Zoran Đinđić" za najboljeg mladog naučnika istraživača, koja joj je nedavno svečano uručena.

U svom radu Snežana ima veliku pomoć i podršku od kolega, prof. dr Milana Vraneša, mentora, kao i ostalih članova tima Laboratorije za zelenu hemiju pri PMF.

- Snežana je izuzetno vredna i posvećena svom poslu - ističe profesor Vraneš.