MEŠTANI podmajevičkih i majevičkih sela, neopterećeni povrtarskom proizvodnjom, troše slobodno vreme u obilasku voćnjaka, ali i na neke hobije od kojih može i da se zaradi...

PROČITAJTE JOŠ - Pesticidi ubijaju i pčele i košnice

Nedeljko Mićić (61) iz Vršana, inženjer mašinstva, pored bavljenja pčelarstvom, već nekoliko godina izrađuje tradicionalne pletene košnice od divlje loze i pruća, koje se koriste za prihvat pčelinjih rojeva.

- U pletarama, za razliku od savremenih pčelinjih sanduka, nema satnih osnova, već pčele prirodnim putem izrađuju saće u koje skladište med. Za izradu košnica koristim divlju lozu, pruće divljeg bagrema, vrbe i lipovo drvo za rukohvat - priča Nedeljko i objašnjava da se nakon pletenja, na košnicu nanosi zaštitni sloj od pomešane kravlje balege, pepela i hidratnog kreča, i zato traju pedeset godina.

STIGNU SVUDA

- Do sada sam uradio nekoliko hiljada pletara koje su stigle u sve krajeve bivše Jugoslavije i Austrije. Košnice kupuju pčelari i privredna društva koja se bave proizvodnjom pčelinjih proizvoda, ali ima dosta kupaca koji, iz sentimentalnih razloga, uzimaju pletaru kao suvenir, da se podsete na stara vremena - kaže Nedeljko.