POŽAREVAC – U Sunčanom parku u centru Požarevca, drugog dana Božića nepoznati vandali skinuli su sa postamenta bistu pesnikinje Milice Stojadinović „Srpkinje“ (1828-1878) i ostavili je u obližnjem žbunju.


Radnici Centra za kulturu, ispred kojeg je bista bila postavljena od 1995. godine, sklonili su je na sigurno, do vraćanja na prvobitno mesto.


Slučaj je prijavljen policiji, a u otkrivanju počinioca pomoći će i snimci nadzornih kamera na zgradi Centra za kulturu i Višeg suda. U Sunčanom parku postavljene su i biste poznatih glumaca Milivoja Živanovića i Žanke Stokić, kao i dramaturga Slobodana Stojanovića, ali vandali ove biste nisu dirali.


Pesnikinja Milica Stojadinović „Srpkinja“, poznata kao „vrdnička vila“, sahranjena je na Starom groblju u Požarevcu, jer je preminula za vreme posete svom bratu koji je ovde živeo.


Pročitajte još: NEZAPAMĆENI VANDALIZAM U VRNjAČKOJ BANjI: Oskrnavljen spomenik Draganu Nikoliću


Na njenom grobu, pod krošnjom drveta i pored bele spomen-ploče, postavljena je kamena klupa, na koju se polaže cveće na dan godišnjice njenog rođenja i smrti.Bista na hodniku Centra za kulturu – Foto: Centar za kulturu