UČENIČKE zadruge postoje u svih 15 osnovnih i srednjih škola na teritoriji Požarevca, pa je grad u srcu Braničeva po tome prvi u Srbiji.

A, upravo zahvaljujući postojanju zadruga, ovdašnji đaci obezbeđuju udžbenike, pribor i školske uniforme - neposredno, bez posrednika - te pomažu socijalno ugroženim drugaricama i drugovima. Organizuju, međutim, i prezentaciju svoga rada, pa je u OŠ "Dositej Obradović" održan dvodnevni novogodišnji sajam učeničkih zadruga.

Jedan od štandova, simbolično nazvan "Deca Stiga", postavili su učenici OŠ "Sveti vladika Nikolaj" iz Bradarca, koji su lane oformili prvu učeničku zadrugu u Srbiji, a asortimanom iz sopstvenih plastenika su tokom prethodnog Festivala cveća zaradili čak 160.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Kad đaci prave: I od jabuke čips je "sladak"

- I plastenike smo podigli na školskom zemljištu, pa ćemo sada umesto cveća posaditi čeri paradajz, rukolu i jagode - kaže direktor zadruge u Bradarcu i nastavnik engleskog jezika Marija Todorović.

U Poljoprivrednoj školi sa Domom učenika "Sonja Marinković" aktivna je zadruga "Riznica".

PROČITAJTE JOŠ - Đaci mogu da imaju i firmu

- Izložili smo zimnicu pripremljenu od voća i povrća koje đaci uzgajaju na školskoj ekonomiji, a inače je prodajemo u našem lokalu na zelenoj pijaci u Ulici Lole Ribara - kaže prodavačica Biljana Kunić.

Na ostalim štandovima je preovladavao asortiman prilagođen praznicima, pa su Požarevljani povoljno mogli da pazare novogodišnje ukrase i čestitke.

- Pozivam sugrađane da i ubuduće, kupovinom đačkih rukotvorina, podrže razvoj učeničkih zadruga - istakao je predsednik Skupštine grada Bojan Ilić tokom posete manifestaciji koja je organizovana pod pokroviteljatvom lokalne samouprave i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkoj razvoja.

OŠ "Desanka Maksimović"

POSLOVI

ZADRUGA Tehničke škole u Kostolcu je nazvana "Teslin dom" i, osim popravki automobila, te njihovom pripremom za tehnički pregled, izrađuje i metalne ograde, kapije, vrata...

U zadruzi Ekonomsko-trgovinske škole prave ukrase od recikliranog materijala, dok u Medicinskoj školi planiraju pružanje usluga izbeljivanja zuba i izrade dečjih proteza.