NIVO vode na Ribolovačkom jezeru u Čonoplji, nadomak Sombora, u poslednje četiri godine drastično opada. Zbog toga su zabrinuti ribolovci, ali i ljubitelji prirode ovog jezera, jer je nivo vode u pojedinim delovima opao za 40 centimetara. Ribolovci strahuju da će jezero presušiti,a da će sva riba da ugine. Inače, ovo jezero jedno je od najatraktivnijih mesta za pecanje u Srbiji, a pecaroši dolaze iz cele Bačke i okruženja.

Ribolovci upozoravaju da se riba na ovom jezeru sama mresti, što je retkost, ali da će i toga nestati ukoliko se ovako nastavi.

- Velika količina ribe je izumrla, mnoge životinje su izgubila svoja staništa koja su i nestala zajedno sa vodom jer su prinuđena da emigriraju u potrazi za novim stanišem, navode u Udruženju sportskih ribolovaca "Šaran" koje apeluje na nadležne da reaguju na ovu situaciju.

PROČITAJTE JOŠ - Nenadoknadiva šteta: Reka crne boje, mrtve ribe po površini, širi se jak, neprijatan miris

U JVP "Vode Vojvodine", koje brine o jezeru, navode da je nivo vode nizak zbog loših meteoroloških uslova koji su obeležili leto i jesen, te da je bilo očekivano da dođe do isparavanja vode iz jezera i do spuštanja nivoa vode. Tvrde da budno prate situaciju na akumulaciji kako ne bi došlo do ugrožavanja ribljeg fonda.

- Iako je vodostaj na akumulaciji niži od prosečnog, veće količine vode se nalaze uz branu, što štiti riblji fond. Za akumulaciju Čonoplje ne postoji mogućnost za snabdevanje vodom i ona zavisi u potpunosti od prirodnih uslova, odnosno, od atmosferskih padavina - kažu nadležni u JVP "Vode Vojvodine".

Ribolovci proveravaju nivo vode

ČIJA JE ZEMLjA

JEZERO u Čonoplji dodeljeno je JVD "Vojvodina vode" na korišćenje kao ribolovna voda. Međutim, sami imovinski pravni odnosi u vezi sa zemljištem na kojem leži akumulacija su u postupku rešavanja. Čuveno jezera se prostire na oko 50 hektara.