PONOSIMO se onim što smo uradili u prethodnih pet godina, a što je Rumu izbacilo u vrh Srema i Vojvodine. U poslednje vreme Ruma se sve češće navodi kao dobar primer i u ostalim delovima Srbije. A šta smo uradili? Otvorili smo vrata ulagačima. Uz veliku pomoć države i resornog ministarstva, infrastrukturno smo opremili našu industrijsku zonu tako što smo izgradili saobraćajnice, doveli gas, struju, vodu i kanalizaciju, i ponudili je investitorima. To je bio zamajac koji je pokrenuo ono što se danas vidi u Rumi, a vidi se - život.

Ovo, za "Novosti", kaže Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma. Kada su on i njegovi saradnici preuzeli Opštinu, bilo je gotovo sedam i po hiljada nezaposlenih Rumljana, a danas je ta nepopularna brojka svedena na nivo ispod 3.000 nezaposlenih.

PROČITAJTE JOŠ - Varošica festivala i tamburica


U Rumi je poslednjih godina privreda u velikom zamahu. Zahvaljujući toj činjenici, zaposleno je oko 5.000 radnika. U ovom momentu 20 kompanija radi na području ove opštine. Francuski proizvođač gumenih creva za rashladne uređaje na automobilima "Hačinson" uposlio je 1.350 ljudi, a na godišnjem nivou dostiže izvoz više od 60 miliona evra. Kroz poreze na zaradu zaposlenih ova kompanija puni budžete i Rume i Srbije.

Takođe, kinesko-danska kompanija za proizvodnju memorijske pene broji više od 750 zaposlenih i, iz godine u godinu, širi se neverovatnom brzinom. Samo prošle godine zakupili su četiri i po hektara zemlje na kojoj su izgradili 17.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, a zatim su na još četiri i po hektara napravili 20.000 kvadratnih metara pogona gde su uposlili novih 300 ljudi. Izvoze 90 odsto svojih proizvoda.

PROČITAJTE JOŠ - Uskoro i auto-put do Rume

Britanska kompanija auto-delova "Albon" posluje u Rumi već šestu godinu i zapošljava 220 radnika. Tu su i italijanski pogon za proizvodnju kupaćih kostima, koji radi u sastavu kompanije "Kalcedonija", zatim nepalski pogon za proizvodnju nudli i nekoliko domaćih firmi koje upošljavaju 300 ljudi.

- Kada smo preuzeli vlast u Opštini Ruma, budžet je iznosio 970 miliona, a prošlu godinu smo završili sa 2,2 milijarde dinara, što je dobar pokazatelj privrednog napretka i povećanja broja zaposlenih u našoj opštini - kaže Mančić, ali i naglašava da to još uvek nije nivo kojim bi on i saradnici bili zadovoljni.

Slađan Mančić,foto D.Dozet

Dodaje da je trenutno stanje u Rumi takvo da ko god želi da radi, može da nađe posao u nekoj od pristiglih kompanija. Zaustavljen je i trend masovnog odliva mladih ljudi iz Rume.

- Uspeli smo da, pre svega, mlade iz Rume i okolnih opština, pa čak i iz Beograda, Novog Sada i drugih delova Srbije, privučemo u našu opštinu. Oni ovde nalaze posao, iznajmljuju stanove, dovode porodice... Neki planiraju i da se ovde trajno nastane - kaže Mančić.

Razmahuje se i stanogradnja. Ranije se gradilo između 100 i 150 stanova godišnje, a prošle godine izgrađeno ih je 250. Ulice u gradu su rekonstruisane, obnovljena je putna infrastruktura.

Foto D.Dozet

U planovima za narednu godinu je revitalizacija izgradnje kanalizacionih mreža po gradskim i seoskim mesnim zajednicama, kao i saniranje problema gradske deponije i zamena gradskih kotlarnica na mazut.


NATALITET I BESPLATNI VRTIĆI

REDOVNA novčana pomoć porodiljama i potpuno besplatan boravak u vrtićima na području cele opštine pokazali su se kao veoma efikasne mere u podsticanju nataliteta. Za prvorođeno dete roditelji dobijaju novčanu pomoć od tridesetak hiljada, a nezaposlene majke po deset hiljada dinara. Od 2018. uveden je besplatan boravak dece u vrtićima, što Rumu čini jedinstvenom opštinom u Srbiji.Za tu namenu izdvaja se više od 300 miliona dinara godišnje. Kada je odluka usvojena, 1.270 mališana boravilo je u vrtićima, a danas ih je 1.700. Otvoreni su, u međuvremenu, i vrtići u velikim selima - Putincima, Dobrincima i Platičevu.