SVAKO ko želi da gaji džinovske bundeve po recept treba da ide u Čurug, kod Dušana Jankova. On je u subotu pobedio na „Danima ludaje“ u Kikindi i postavio rekord koji će teško ko lako dostići, jer je doneo tikvu tešku čak 639,5 kilograma. Onaj ko kod kuće ne nađe Dušana, može da se obrati i njegovoj majci Ružici, jer je ona osvojila treće mesto sa bundevom od 436,5 kilograma. Ukoliko ni nje ne bude na adresi, neka se zaputi u Kikinudu, kod Radovana Zakića. Ludaja iz njegove bašte težila je 436,5 kilograma i ovaj put morao je da se zadovolji drugim mestom.

Dušanu Jankovu ovo je treća pobeda na kikindskom takmičenju. Seme je, kaže, američko, ali nije „caka“ samo u tome, treba još nekoliko važnih kockica da se složi.

- Možda je sreća, ali treba i mnogo rada, motivacije, para i vremena. Treba i znanja i iskustva. Motiv mi je bio da vidim gde su moje granice, dokle mogu da dođem u uzgoju bundeva. Neka godina bude lošija, neka bolja. Ove su se stvari dobro složile, ali trebalo je dosta rada. Od aprila sam ih gaji u plasteniku– objašnjava ovaj agronom, magistar fitofarmacije – Najviše sam se plašio da tikva ne pukne. To je noćna mora. Pukne usled naglog porasta. I to je onda kraj igre. Strepio sam do zadnjeg dana – kaže Dušan.

Jankovi su osvojili 100.000 dinara za prvo i 40.000 dinara za treće mesto, a Zakić 60.000 dinara za drugo. Malo ili mnogo ?

- Uložio sam oko 100.000 dinara. Sve košta, plastenik najviše. Pare se mogu zaraditi na lakši način, ali se bundevama bavim, jer volim – tvrdi rekorder iz Čuruga.

Zadovoljstvo pobede prvi put je osetio Milan Vučen, građevinac iz Kikinde. Proizveo je tikvu dugu 366 centimetara. Prvo mu je učešće, ali je odmah ubeležio rekord. Prezadovoljan je.

- Gajio sam je u bašti kod kolege i to na otvorenom. Jedva smo je sačuvali. U jednom trenutku nismo znali šta da radimo. Izrasla je duže od postolja koje smo napravili, pa smo kopali zemlju da odozgo raste na dole, u zemlji – otkrio je Vučen proizvođačke muke i iznenađenja.

Foto: Rada Šegrt

Drugo mesto osvojila je Dejana Krasin iz Kikinde, sa tikvom od 352 centimetra. Treća je bila Dijana Vukadinović iz Zemuna. Ona i njen muž Stevan Martić prošle su godine slavili pobedu. Ove su nadamšili sve, pa i sebe, jer su imali ludaju od 322,5 centimetara, a prošle „tek“ 295. Važnije od toga je da su ove godine došli sa sinom, koji je uživao u uspehu, iako nije baš sve razumeo.

Foto: Rada Šegrt

Domaćini su goste častili tradicionalnim „banatskim fruštukom“. Na astale u centru grada iz Mokrina je stigli cipovka i slanina, iz Nakova pita krompiruša, iz Banatskog Velikog Sela bosanski slani kolačići, iz Iđoša študle s makom. Na svakoj tezgi obavezna je bila pita sa ludajom, kao i domaći kolači, gibanice, vanilice, kuglofi i razne druge đakonije.

- Napravile smo starinske kolače: šapice sa rogačem i orasima, gurabije, pite sa jabukama i ludajama, ali i mafine, slane kifle. Gosti su oduševljeni šapicama - nabrajala je Svetlana Ninković iz udruženja „Kikinđuše“.

Foto: Rada Šegrt

Velikoselke“ su na licu mesta pekle bosanske kolačiće, one slane, malo masne, koji se služe za doručak, a odlično se slažu sa mladim sirom, kajmakom ili domaćim pekmezom. Nisu zaboravile ni pitu krompirušu. Odmah do njih, žene „Jedinstva“ iz Ruskog Sela služile su bakin kolač, pasulj prebranac, pogačice sa čvarcima. Eržebet Komarek rekla je da se najviše traži „od svega po malo“.

Foto: Rada Šegrt

- Doneli smo hleba, masti i paprike, hleb cipovku bez aditiva iz čuvene pekare „Krća“, štrudle s makom i višnjama, domaći med i jaja japanske prepelice- objasnio je Goran Demić iz udruženja „Nekina bara“ iz Mokrina.


Foto: Rada Šegrt

Mirisalo je na sve strane, jer je kikindski trg u suboti bio „najveća gostinska soba jugoistočne Evrope“. Svirali su tamburaši, igralo se, pevalo se, gostilo se, sve u slavu banatske banane, bundeve, tikve, buče ili ludaje, kako je samo Kikinđani zovu.

GLUMICA I BUNDEVE

Osim po rekordima, ovogodišnje takmičenje na „Danima ludaje“ ostaće u sećanju mnogih jer je nagrade pobednicima uručivala Vesna Čipčić, čuvena glumica koja rado dolazi u rodni grad.

Foto: Rada Šegrt