Jadar slavi slobodare

V. Mitrić

31. 08. 2019. u 11:28

Sećanje na dan kad je Loznica, prva u Evropi, bila oslobođena od fašista

Јадар слави слободаре

Spomen ploča za Misitu na zgradi Robne kuće u Loznici na mestu gde je poginuo Foto V. Mitrić

Tačno pre 77 godina, 31. avgusta 1941. godine, Loznica je postala prvi prvi od fašista oslobođeni grad u tada porobljenoj Evropi!To je, odavno već, istorijski fakat, pa Jadrani parastosom na grobu potpukovnika JKVO Veselina Misite, koji je poginuo u tim borbama, prigodnim programima u centru grada, kod biste i spomen ploče tom junaku u čast, obeležavaju ovaj za njih, i čitavo srpstvo, značajan datum iz naše istorije.

Ovaj datum svetkuje čitav grad i u kalendaru je svečanosti grada Loznice.Ranije su ga obeležavali članovi SRS i predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Evropa je slavila Misitu i druge ustanike iz Jadra, poput Georgija Bojića DŽidže, igumana Manastira Tronoša posle bitke, nešto poput onog kako je u Francuskoj proslavljena, pored ostalog, dvadesetčetvoročasovnim zvonjenjem u crkvi Notr Dam u Parizu, srpska pobeda na Ceru u avgustu 1914. godine, kao prva velika saveznička pobeda.

- U sjajnoj bici za oslobođenje Loznice, koja je dan ranije utanačena u manastiru Tronoša, zarobljena su 93 fašistička vojnika, što su prvi zarobljeni okupatorski jurišnici u Evropi-priča Čedomir Čedo Subotić, čiji je deda, Milan Subotić bio jedan od ustanika.Potpukovnik Veselin Misita poginuo je u borbi za oslobođenje našeg grada i kraja.Ovo je i dan i događaj koji je, istinski, označio početak ustanka našeg naroda protov okupatora.Nepravedno je bio zapostavljen godinama, a Bogu hvala, pre nekoliko godina Misiti i ustanicima je postavljeno znamenje na Robnoj kući u Loznici, i gradska vlast obeležava ovaj jedan od najznačajnijih datuma naše istorije.

Jadrani, inače, i mimo ovog datuma, često odaju počast i rado pričaju o junacima iz avgusta 1941. godine.Decenijama to je bila neka vrsta tabu teme, a sada je, konačno, istorijski fakat.Zorica Višnjić, ugledna novinarka iz Loznice, koja je godinama ukazivala na značaj tog događaja, rasvetljavajući ga ih svih uglova, kaže da je „nezamislivo koliko je vremena trebalo da prođe da mu se ukaže valjana pažnja, jer bi se i mnogo brojniji narodi, iz sve snage, ponosili takvim biserom iz svoje prošlosti“.

Veselin Misita, spomen bista u Loznici

-Moj stric Milivoje Mikan Lazić, ugkedni šumar, bio je blizak saborac Veselina Misite i Georgije Bojića na što smo uvek bili ponosni-kaže Marica Mitić iz Runjana kod Loznice.-Žalosno je što su, posle Drugog svetskog rata, neki od slobodara poput mog strica i Georgija Bojića DŽidže oterani na robiju.DŽidža je streljan.Tadašnje vlasti su se potrudile da mu se, i danas, kada njegova bogomolja slavi 700 godina, za grob ne zna.

Napad na nemačke fašiste u Loznici označio je početak ustanka srpskog naroda protiv okupatora u Srbiji. Ustanakom srpskog naroda protiv okupatora, otpočele su prve ustaničke akcije prema Nemcima sa onesposobljavanjem i zatvaranjem glavnih puteva koji vode iz Šapca i Valjeva prema unutrašnjosti Podrinja.

Marica Mitić jedan od potomaka slobodara koji su 31. avgusta 1041. oslobodili Loznicu

Čedomir Subotić iz Runjana, jedan od potomataka Slobodara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije