OŽIVLjAVA KASARNA: Garnizon čekaju raširenih ruku

V. MITRIĆ

utorak, 27. 08. 2019. u 06:43

ОЖИВЉАВА КАСАРНА: Гарнизон чекају раширених руку

Foto V. Mitrić

Posle deceniju i po od povlačenja vojske sa granice, oživljava kasarna u lozničkom naselju Klupci. Biće posla i za građanska lica

VOJSKA se, posle gotovo decenije i po, vraća u Loznicu!

Kako je potvrdio major Milan Burmudžija koji je u Prvoj brigadi Kopnene vojske zadužen za odnose sa javnošću, nekadašnja kasarna JNA - potom Vojske Jugoslavije, pa armije Srbije i Crne Gore - u naselju Klupci će već narednog meseca primiti 150 profesionalnih vojnika.

U Loznici je, inače, godinama bila prava retkost da se sretne vojnik, podoficir ili oficir u uniformi, posebno od kad je kontrola državne međe predata Upravi granične policije MUP Srbije. Dugo je bilo i govora da će zemljište na kom je kasarna, sa ruiniranim zdanjima, biti prodato, ali je usledila nova odluka da nekadašnji kompleks oživi u punom sjaju...

Trenutno se uređuju objekti za smeštaj profesionalnih pešadinaca i krug kasarne u kojoj su - do potpisivanja Dejtonskog sporazuma - "stolovale" Mešovita motorizovana brigada, pa Granični bataljon i na kraju Pešadijska brigada. Sada je major Burmudžija pozvao mlade iz ovog kraja koji još nisu napunili 30 godina da se prijave za službu, a jedan od uslova je da su služili vojni rok pod oružjem. Konkurs je u toku i sprovodi ga Ministarstvo odbrane.

Pročitajte još - Vulin: Pripadnici Vojske Srbije dobri stručnjaci i ljudi

- Ovo je sjajna vest za grad i čitav kraj, pa će lokalna samouprava Vojsci pružiti svaku podršku i pomoć - kaže pomoćnik gradonačelnika Loznice prof. Ljubinko Đokić. - S obzirom na to da smo na granici, ovo će značiti i viši nivo bezbednosti, mada smo se u važnost Vojske uverili i prilikom velikih poplava.

Oživljavanje garnizona, pritom, znači i dolazak oficirskih i podoficirskih porodica, otvaranje novih radnih mesta i šansu za ovdašnju privredu kao potencijalnog snabdevača. Posao u kasarni bi trebalo da dobije i dvadesetak takozvanih civilnih lica na službi u VS, a konkurs za njih će tek biti raspisan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije