MEŠTANI Međureča, Miševića i Lozovika u četvrtak su od 7 do 16 časova blokirali put do kamenoloma dolomitskog mermera u Lozoviku kako kamioni GP "Put" iz Jagodine ne bi mogli da prevoze kamen, koji se eksploatiše u ovom kamenolomu. Njima je prekipelo, jer, kažu, ne mogu više da trpe prašinu koju stvaraju kamioni, ugrožena im je bezbednost i otežano mimoilaženje sa kamionima, jer je put uzan. Meštani tvrde i da nosivost kamiona daleko prevazilazi propisanu na ovom putu. Kamioni su bili parkirani kraj puta da bi ostali saobraćaj mogao da se obavlja neometano.

- Ovi ljudi se ne boje ničega! Nećemo da povučemo blokadu dok mašine ne izađu da prošire put i naprave bankine i dok ne počnu da ga kvase. Nećemo više da se zadovoljavamo pustim obećanjima - ogorčena je Marina Blagojević iz Lozovika.

PROČITAJTE JOŠ - Jagodina: 3000 građana na prijemu kod Palme 

Ona je dodala da su meštani često zvali saobraćajnu policiju, koja je kamionima zabranjivala da koriste put do kamenoloma, ali bi vozači nastavljali da rade čim bi se patrola pomerila.

- Pre godinu i po jagodinskom SUP-u poslala sam zahtev u kome sam tražila da pokrivaju teret i da kvase put, jer kao članica Udruženja "Kamen Srbije" znam da krše zakon o rudarstvu. Iz nadležnog ministarstva stigao im je dopis da to moraju da rade. Dva dana pokrivali su dva kamiona i posle su nastavili po starom. Grupa građana iz Lozovika obišla je sve nadležne i kako problem nismo rešili, blokada puta je jedini izlaz - dodaje Blagojevićeva.

Lozovik, foto Z.Gligorijević

Dušan iz Miševića takođe kaže da ih "putna sekcija laže od danas do sutra", ali da put još nije proširen.

- Doduše, oni ne kažu da neće da urade, ali stalno odlažu. Sada su rok pomerili do novembra. Poseban problem predstavlja mimoilaženje autobusa i kamiona, a nas će da pogaze - kaže Dušan.


SASTANAK SA PALMOM

Vozači su oko 13 sati odvezli kamione s puta, a meštani su na njemu ostali do 16 sati. Blokada će biti nastavljena od 7 do 16 časova. Ishod protesta meštana tri sela zavisiće od rezultata današnjih pregovora sa predsednikom Skupštine grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom.