SELA Sponce i Retkocer na teritoriji Medveđe, sa brojnim zaseocima uz administrativnu liniju sa Kosmetom, često ostaju bez električne energije, a meštani tvrde da je tokom poslednja dva i po meseca struja nestajala gotovo svakog dana.

Zato, kažu, ionako težak život u ovim planinskim krajevima postaje nepodnošljiv, pa je krajnje vreme da se nešto preduzme kako bi višegodišnji problem konačno bio rešen. U lokalnoj samoupravi ističu da su sa nadležnima u EPS dogovorili rekonstrukciju mreže, kako bi obezbedili stabilnije snabdevanje i pomenutih, ali i drugih sela oko Medveđe.

- Kad god se požalimo na prekid napajanja, kažu nam da je kiša nakvasila izolatore na dalekovodima, pa zato satima ostajemo bez struje. Mreža je zaista u očajnom stanju, a izolatori su se na mnogim mestima otkačili sa bandera i lebde u vazduhu, mada su i žice labave, pa se po jakom vetru međusobno dodiruju ili udaraju u krošnje drveća. Naše muke je ove godine dodatno pogoršalo loše vreme - jada se Radosav Jovanović iz sponačkog zaseoka Klekova Glavica.

Pročitajte još - U šest sela Srba povratnika na Kosmetu ponovo ima struje

Kaže da u Sponcu i Retkoceru ima oko 400 uglavnom staračkih domaćinstava, koje često posećuju deca i unuci, ali se ovde kratko zadržavaju jer je život bez struje u 21. veku veoma težak...

- Sve zalihe hrane nam se pokvare, a u planini nemamo mogućnost da, kao ljudi iz grada, skoknemo do prodavnice. Komšiji se zbog čestih prekida pokvario televizor, meni je mašina za pranje veša otkazala poslušnost, a slične muke muče u gotovo svakoj od ovdašnjih kuća. Zato je uzaludno to što mnogi ovde dolaze preko leta i pomažu roditeljima, pokušavajući da održe svoja imanja. Neki su podigli voćnjake, posebno malinjake, ali nestabilno snabdevanje strujom svima kvari sreću - veli Radosav koji radi u Beogradu, ali svaki slobodan dan koristi da bude u rodnom zaseoku, baš kao i još tridesetak njegovih komšija.

Pritom su, ističe, neki od njih sagradili nove, a neki renovirali stare kuće, ali sve to u ovim okolnostima i nema nekog smisla. Jer, ozbiljnijeg ulaganja u održavanje problematičnog dalekovoda nije bilo još od 1987, kada je on postavljen u okviru omladinske radne akcije, pa slične probleme imaju i druga sela na području Medveđe, poput Gajtana, na primer.

Pročitajte još - Kosovo: Uključena struja većini srpskih sela

- Problemi su očigledni i sa nadležnima u leskovačkoj "Elektrodistribuciji" smo deo oko Tulara već sredili. Dogovorili smo se da započnemo i rekonstrukciju mreže ka Sponcu i Retkoceru, te prema još nekim selima, a u planu je i čišćenje rastinja koje po lošem vremenu pričinjava velike probleme - najavljuje prvi čovek Medveđe Nebojša Arsić, napominjući da je za ovdašnju lokalnu samoupravu važno da ima i alternativni pravac snavdevanja strujom, pa se nadaju da će EPS nastaviti izgradnju dalekovoda koji je stigao do sela Klajić.

TENDERI

SUDEĆI po nezvaničnim informacijama iz "Elektrodistribucije" u Leskovcu, o tome da je javna nabavka za obimniju rekonstrukciju elektromreže na području Medveđe uspešno okončana, nadležni očekuju da radovi na prioritetnim pravcima počnu za najkasnije 20 dana. Završen je, kažu, i veliki tender za seču rastinja, mada su i mnogi meštani voljni da pomognu, ali bez prisustva stručnjaka to ne bi smeli sami da rade.