OBNOVA KUĆE ČUVENOG RATNIKA: Još živi sećanje na Dragutina Matića

D. Alihodžić

ponedeljak, 22. 07. 2019. u 15:28

ОБНОВА КУЋЕ ЧУВЕНОГ РАТНИКА: Још живи сећање на Драгутина Матића

Foto D. Alihodžić

Najavljena obnova kuće oka sokolovog u selu Kaletinac nedaleko od Gadžinog Hana. Opštinari očekuju da renoviranje bude započeto do kraja leta

ODBORNICI Skupštine opštine u Gadžinom Hanu bi do kraja meseca trebalo da izglasaju rebalans lokalnog budžeta, čime će i zvanično biti započeta procedura obnove kuće Dragutina Matića u selu Kaletinac - ratnika čiji je lik simbol Velikog rata.

Pročitajte još: KUĆA SRPSKOG HEROJA ČEKA SPAS: Propada dom Dragutina Matića - oka sokolovog

S obzirom na to da će Opština ovaj posao finansirati iz sopstvenih sredstava, Marija Cvetković, novoizabrani čelnik Gadžinog Hana kaže da je niški Zavod za zaštitu spomenika projektom predvideo troškove od četiri miliona dinara.

Pročitajte još: Putevima heroja Prvog svetskog rata

- Novac imamo, ali treba sprovesti postupak javne nabavke i ispoštovati sve procedure. Očekujem da renoviranje bude započeto do kraja leta - kaže Marija Cvetković, i objašnjava da je lokalna samouprava najpre morala da privoli Matićeve naslednike da joj poklone kuću da bi uopšte mogli da pokrenu njenu obnovu. Jer, ratnik koji je preminuo pre gotovo pola veka i upamćem je kao izviđač nazvan Oko Sokolovo...

(NE)OČEKIVANI OBRT

LIK spartanski žilavog, prekaljenog izviđača Dragutina Matića se posle 2000. našao i na zidu jedne prodavnice u Sremčici, na beogradskoj periferiji, a sprejem ga je "naslikao" anonimni urbani umetnik - kao znak duhovnog otpora tada aktuelnom režimskom evrofanatizmu i odricanju od nacionalnih vrednosti. Nažalost, nedavno je ova "slika" - prekrečena! B. S.

PUT

PORED kuće koja će biti obnovljena, najavljeno je i uređenje puta od sela Sopotnica do Kaletinca, a tu obavezu je preuzela ministar Zorana Mihajlović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)