Subotica: Kiš, ipak, počasni građanin

J. LEMAJIĆ

11. 07. 2019. u 18:23

Skupština grada nije uvažila zahtev opozicije povodom odluke o velikom srpskom piscu. Zvanjem počasni građanin vraća se dug velikanu rođenom u Subotici

Суботица: Киш, ипак, почасни грађанин

IAKO je pre skoro mesec dana Skupština grada Subotice jednoglasno odlučila da zvanje počasni građanin pripadne književniku Danilu Kišu, gradski parlament je u četvrtak diskutovao o povlačenju ove odluke. Predlog opozicije, koja je stala na stranu Kišove testamentarne zastupnice Mirjane Miočinović, nije usvojen jer je 40 odbornika bilo "protiv" a šest "za".

Podsetimo, neposredno po donošenju odluke o dodeli zvanja počasni građanin Danilu Kišu u javnost je stiglo otvoreno Mirjane Miočinović, koja je zatražila da se ona povuče a svoj zahtev objasnila da je "moralne, umetničke i ideološke prirode".


PROČITAJTE JOŠ: Vraćen dug Danilu Kišu

- Glasali smo za odluku jer smo mislili da je Gradska uprava tražila saglasnost pismo Mirjane Miočinović da se zvanje počasni građanin dodeli Danilu Kišu - objašnjava svoj potez Jene Maglai, predsednik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu, koja je predložila povlačenje odluke. - Kada smo videli da to nije učinjeno, tražili smo da se poništi odluka. Skupština grada ne treba nikome da nameće zvanje koje neko ne želi, bez obzira od koga je došao predlog. Skupština grada ili predlagač trebalo je prethodno da pribavi saglasnost pravne sledbenice za dodelu tog zvanja, kao što je to Gradska uprava učinila pre nekoliko godina kada se menjao naziv Fondacije "Fokus" u "Danilo Kiš". Ako su tada znali šta treba da se radi, ne znam zašto su sada to propustili.

Odbornici iz redova vladajuće većine zahtevali su od predlagača da im pokaže dokaz da je Mirjana Miočinović zakonska testamentarna naslednica Kiša i podsetili na ranije pokušaje da se Grad oduži piscu, koji su završili fijaskom.


- Prethodni sazivi gradske vlasti želeli su da jedna ulica nosi ime Danila Kiša, ali je jedan član komisije koja je o tome odlučivala bio protiv, tvrdeći da je Kiš bio plagijator. Komisija je to prihvatila zdravo za gotovo i predlog je odbijen, te je dvadesetak naših sugrađana, revoltiranih ovom odlukom, kod spomenika Danilu Kišu napravilo živu ulicu. NJima je tada obećano da će trg dobiti Kišovo ime, ali ni to nije urađeno - podsetio je Nemanja Simović, član Gradskog veća za sport i omladinu. - Žao mi je što je jedna dobra, zdrava i potrebna inicijativa ispolitizovana. Ne želimo da objavimo knjigu sa delima Danila Kiša pa da nam je potrebna saglasnost, već želimo da se dodelom zvanja počasni građanin odužimo velikom književniku koji je rođen u našem gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije