VIDOVDAN U KRUŠEVCU: Na stotine vernika u litiji (FOTO)

S. Babović

28. 06. 2019. u 13:03

ВИДОВДАН У КРУШЕВЦУ: На стотине верника у литији (ФОТО)

Foto: S. Babović

Vidovdanska litija krenula je od nešto pre 11 sati iz Crkve Lazarice do Spomenika kosovskim junacima gde je služen Pomen stradalim mučenicima od 1389. godine sve do današnjih dana

KRUŠEVAC - Svetom arhijereskom liturgijom u crkvi Lazarica i pomenom svim stradalima na Trgu kosovskih junaka otpočelo je obeležavanje Vidovdana u Kruševcu. Pripadnici Vojske Srbije, Garnizona Kruševac nosili su kivot kneza Lazara, a u litiji, koju je predvodilo visoko sveštenstvo Eparhije kruševačke bile su i monahinje manastira Beška.


Pročitajte još: Vidovdan je utkan u naše nacionalno biće


Vidovdanska litija krenula je od nešto pre 11 sati iz Crkve Lazarice do Spomenika kosovskim junacima gde je služen Pomen stradalim mučenicima od 1389. godine sve do današnjih dana. Izaslanik predsednika Republike Srbije, direktor BIA, Bratislav Gašić, predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja 630. godišnjice od Kosovskog boja.


Pročitajte još: VIDOVDANSKA TRADICIJA U KRUŠEVCU: Duh Gazimestana živi i opominje


Vence na Spomenik kosovskim juancima položilo je i rukovodstvo grada Kruševca, predstavnici stranih delagacija, gradova-pobratima i brojnih organizacija. Pod okriljem obeležavanja Vidovdana, svečano će u toku dana biti otvoren Trg glumaca kod Kruševačkog pozorišta, dva nova kružna toka i Park minijatura “Srbija” na Bagdali.

Svečana sednica Skupštine grada Kruševcu, koji danas obeležava svoj Dan, počinje u 18 sati. Korporacija “Trajal” dobitnik je najvišeg priznanja - Vidovdanske nagrade, a u okviru svečane sednice, biće uručene i plakete i povelje zaslužnim organizacijama i pojedincima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)