VIDOVDANSKA TRADICIJA U KRUŠEVCU: Duh Gazimestana živi i opominje

S. BABOVIĆ

petak, 28. 06. 2019. u 06:00

ВИДОВДАНСКА ТРАДИЦИЈА У КРУШЕВЦУ: Дух Газиместана живи и опомиње
U Eparhiji kruševačkoj se nadaju da je došlo vreme i da se dvorska crkva Lazarica, podignuta u slavu rođenja Lazarevog sina, despota Stefana Lazarevića, oslika freskama

VIDOVDAN je drugo ime za tradiciju koja se u Kruševcu svake godine neguje uz sećanje na nastradale kosovske junake i osnivača grada kneza Lazara Hrebeljanovića. U proteklih 630 godina, u nekadašnjoj Lazarevoj prestonici uspeli su da sačuvaju dragoceno nasleđe Moravske Srbije, koje se vidi na svakom koraku: od dvorske crkve Lazarica do Spomenika kosovskim junacima, otkrivenog 28. juna 1904.

- Vidovdan je za sve nas u Kruševcu poseban dan. Vladika David služiće liturgiju u crkvi Lazarica, a litija će prolaziti centralnim ulicama, sve do Spomenika kosovskim junacima, gde će se održati pomen - kaže otac Željko Marković, starešina crkve Lazarica.

U Eparhiji kruševačkoj se nadaju da je došlo vreme i da se dvorska crkva Lazarica, podignuta u slavu rođenja Lazarevog sina, despota Stefana Lazarevića, oslika freskama. Poslednji put je ova značajna bogomolja obnovljena pre 130 godina trudom arhitekte Pere Popovića, koji je ponovo oživeo moravsku plastiku, rozete i stare kupole.

Nedaleko od crkve, unutar ostataka Lazarevog grada, Narodni muzej brine o stotinama vrednih srednjovekovnih eksponata, oružja, posuđa, nakita, numizmatike iz vremena Hrebeljanovića.

Pročitajte još - VIDOVDAN: Praznik srpske sabornosti i nadahnuća

- U poslednje dve godine smo u okviru stalne postavke uvrstili i rodoslov Lazara Hrebeljanovića, reprint zapisa povelje o osnivanju grada, zapis sa Mramornog stuba - navodi istoričar Goran Vasić, direktor Muzeja. - Ovih dana nastavlja se projekat obnove Kruševačkog grada, započet prošle jeseni, i radiće se na arheološkim istraživanjima od zapadnog bedema sve do donžon kule, a potom će biti odrađena konzervacija. Naš cilj je da na 650-godišnjicu osnivanja Kruševca bude obnovljen najveći deo kompleksa.

Bogata istorija o prošlim god

išnjicima Kosovskog boja pohranjena je i u Narodnoj biblioteci, gde je prethodnih dana organizovana Međunarodna naučna konferencija "Kosovska bitka u istoriji i tradiciji", gde je predstavljen projekat "Od sitka do skana". Biblioteka će dobiti posebnu interaktivnu vitrinu gde će sva građa iz fondova biti dostupna čitaocima putem tač-skrina.

Pročitajte još - VIDOVDAN: Praznik srpske sabornosti i nadahnuća

- Samo Fond Zavičajnog odeljenja ima više od 3.000 publikacija koje se na neki način bave tematikom Kosovske bitke - predočava mr Snežana Nenezić, direktorka Biblioteke. - Odlučili smo da tu građu učinimo dostupnijom mlađim korisnicima tako što ćemo koristiti moderne tehnologije, njima bliske.

"OLIVERA, KĆI MILIČINA"

Duh sa Gazimestana živi i u Kruševačkom pozorištu, gde je ove nedelje premijerno izvedeno delo "Olivera - kći Miličina". Povodom šest vekova Kruševca, pozorište je izvelo scensku trilogiju "Smrt majke Jugovića" Ive Vojnovića, "Olivera" Petra Petrovića Pecije, i "Knez Lazar" Zvonimira Kostića, a povodom šest vekova od Kosovskog boja, pred publikom se na Slobodištu našla predstava "Lazar, veliki knez", a pokrovitelj su bile i "Večernje novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije