POSLE NEZAPAMĆENOG UGINUĆA PČELA U KIKINDI: Sumnje otklonjene, misterija još veća

R. ŠEGRT

15. 06. 2019. u 07:51

ПОСЛЕ НЕЗАПАМЋЕНОГ УГИНУЋА ПЧЕЛА У КИКИНДИ: Сумње отклоњене, мистерија joш већа

Pčelari očekuju pomoć ministra poljoprivrede

Stigao izveštaj republičke fitosanitarne inspekcije. Košnice nisu otrovane preparatima za pšenicu, istraga se nastavlja

MASOVNO uginuće pčela u okolini Kikinde nije izazvano hemijskim tretmanom pšenice, navodi se u izveštaju Republičkog fitosanitarnog inspektora iz Zrenjanina. Iako je kostatovano da je pšenica na lokacijama na kojima se dogodio pomor u košnicama, prskana preparatima od kojih su neki štetni za njih, laboratorijskim analizama, ipak, nije potvrđeno prisustvo takvih otrova u uzorcima biljaka koje je inspektor uzeo dva puta, 24. maja i 4. juna.

- Izvor masovnog uginuća pčela nije u uzorkovanoj pšenici. Izvor uginuća nije ni u uzorkovanoj slačici, koja je bila u fazi intenzivnog cvetanja, ali laboratorijskom analizom nije utvrđeno prisustvo kontaminata koji su otrovni za pčele i čije prisustvo dovodi do uginuća - stoji u izveštaju inspektora Milana Ružića.

Njegov izveštaj, kao i rezultati analiza uzoraka pšenice i slačice, uređani u laboratoriji u Bečeju, dostavljeni su OJT u Kikindi i Udruženju pčelara. Inspektor je uzorke uzeo sa više lokacija na potezima od Kikidne ka Novom Miloševu, Iđošu i Zrenjaninu, gde su pčelari i prijavili uginuće, koje je konstatovao i inspektor.

Pročitajte još - NEZAPAMĆENI POMOR PČELA U KIKINDI: Šteta 230.000 evra

Pčelari sada s nestrpljenjem čekaju izveštaj i analize uzoraka otrovanih pčela, koje je uzela policija koja je na terenu obavila uviđaj. Još više očekuju od sastanka sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, koji je zakazan za sledeći utorak.

- Predsednici Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine i Srbije, i ja ispred Udruženja pčelara Kikinde tražićemo od ministra da se zauzme kako se ubuduće ovakve stvari ne bi ponavljale, jer pčele nisu uginule same od sebe. Tražiću od ministra da se pomogne pčelarima koji su pretrpeli veliku štetu - kaže s pesimizmom Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinde.

U masovnom pomoru pčela u drugoj polovini maja, stradalo je 1.668 pčelinjih društava, a štetu od ukupno 230.000 evra pretrpelo je 35 pčelarskih gazdinstava. Zbog ove situacije Udruženje pčelara podnelo je krivičnu prijavu protiv N. N. osobe.

TEŠKO ĆE SE OPORAVITI

- NAŠ cilj je da se otkrije tačan uzrok trovanja pčela, kao i da pomognemo oštećenim kolegama da ih, ako je ikako moguće, ponovo vratimo u posao. Neki pčelari će se teško samostalno oporaviti od velike štete, jer su košnice ostale potpuno prazne - upozorava Čolak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije