ODGOVARAJUĆI na sve aktuelnije pitanje hoće li požeška "Budimka" ponovo "hraniti pola Srbije", poverenik stečajnog upravnika Đorđe Zečević odgovara potvrdno - ako se 11. juna, za kada je zakazana prodaja nekadašnjeg prehrambenog giganta, imovina nekad čuvene kompanije nađe u rukama odgovornog domaćina.

Početna cena iznosi oko četiri i po miliona evra, ali se očekuje da će biti značajno premašena jer potencijalni kupci dolaze ne samo iz Srbije, već i EU, pa i šire...

Za "Budimku" su, kako se nezvanično saznaje, zainteresovane dve kompanije iz Kine koje tržište za plasman svog kapitala nalaze u jakim međudržavnim odnosima sa Srbijom, a spominjane su i prilikom posete kineskog predsednika Si Đingpinga našoj zemlji. Tu je i ranije već pominjana "Al Dahra" iz UAE, te konzorcijum sa mešovitim kapitalom iz nekoliko država EU.

Stranim kompanijama, međutim, račune mogu da pomrse i srpski domaćini, a među najzainteresovanijima za oživljavanje "Budimke" je vlasnik kompanije "Matijević". Petar Matijević, naime, planira da zadrži asortiman koji je Požežane proslavio širom sveta, te ga obogati preradom povrća i mesa, za šta požeški brend ima velike kapacitete...

Pročitajte još: "Budimka" traži kupce

Podsetimo, pretprošle godine je "Budimka" bankrotirala, a usledio je i otpis dugova. Prethodno je tranzicija "pojela" moćnu kompaniju, jedna neuspešna privatizacija je poništena, a radnici su uspeli da sopstvenim snagama delimično obnove proizvodnju i vrate kooperante. Tada se pokazao ogroman potencijal kompanije koja je svojevremeno bila kadra da proizvodi hranu vrhunskog kvaliteta ne samo za domaće, već i evropsko i američko tržište.

NAMENSKI

PRODAJA "Budimke" javnim nadmetanjem je zakazana za 11. jun u 11 sati, u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika na beogradskim Terazijama. S obzirom na to da su objekti i oprema u Požegi namenski, budući kupac će moći da koristi i beneficije koje proizilaze iz registrovane delatnosti kompanije.