BUDUĆI srednjoškolci u Subotici moći će da pohađaju tri nova smera u Tehničkoj školi "Ivan Sarić" - trogodišnji mehaničar motornih vozila i električar i četvorogodišnji obrazovni profil tehničar za robotiku. U Hemijsko-tehnološkoj školi u klupe će sesti poslastičari i tehničari za obradu nafte i gasa. Razlog za otvaranje novih smerova je, kako kažu u školama, potreba tržišta za ovim kadrovima.

Pročitajte još: Informatička odeljenja niču širom Srbije

Mehaničar motornih vozila je novi trogodišnji smer na mađarskom jeziku koji spaja struke automehaničara i autoelektričara, dok će se na srpskom jeziku školovati električari, a profil je kombinacija struke elektroinstalatera i elektromehaničara za mašine i opremu, te će učenici, osim elektro-radova po stambenim i drugim objektima, moći da servisiraju i popravlju elektromotore.

- Oba trogodišnja obrazovna profila su po dualnom modelu obrazovanja, što znači da će učenici uz teorijsku pohađati i praktičnu nastavu u kompanijama - predočava Željko Rajčić, direktor TŠ "Ivan Sarić".

Pročitajte još: Praksa, pa siguran posao

Izlazeći u susret zahtevima poslodavaca, osim pekara, smera koji je već godinama jedan od najpopularnijih, u Hemijsko-tehnološkoj školi otvara se i obrazovni profil - poslastičar.

- Na ideju da srednjoškolcima ponudimo profil poslastičara došli smo pošto smo razgovarali sa poslodavcima i ispitali njihove zahteve. Konsultovali smo i Nacionalnu službu za zapošljavanje, i na osnovu njihovih odgovora, uvideli da postoji velika potražnja za ovim zanimanjem - kažu u Hemijsko-tehnološkoj školi.

Ovde takođe ističu interesovanje i za drugim obrazovnim profilom, a reč je o tehničarima za obradu nafte i gasa. Ovaj obrazovni profil već je uveden u Pančevu, a odsad će biti i u Subotici.

- To je jedan savremeni obrazovni profil, za koji poslodavci iskazuju veliko zanimanje. Mi imamo tri velike subotičke firme koje su veoma zainteresovane za saradnju za školom - naglašava Rajčić.

TEHNIČARI ZA ROBOTIKU


NOVI obrazovni profil tehničar za robotiku, đaci će pohađati na mađarskom nastavnom jeziku, a tokom četvorogodišnjeg školovanja, moći će da steknu znanja iz oblasti kibernetike, robotike, pneumatike, tako da budu obučeni za rad u svim industrijskim granama u kojima se koriste roboti.