Muka i sa nesavesnim vlasnicima pasa

J. LEMAJIĆ

05. 03. 2019. u 12:15

Ne jenjavaju nevolje zbog lutalica na ulicama Subotice

Мука и са несавесним власницима паса

Lutalice u centru Subotice Foto J. L.

NA ime odštete građanima zbog ujeda pasa lutalica iz subotičke gradske kase 2018. isplaćeno je više od sedam miliona dinara. Nadležnim službama prijavljeno je 204 slučaja ujeda, ali veliki problem su i vlasnički psi, te je podneto 250 prijava protiv nesavesnih vlasnika.

- Od 204 prijavljena ujeda, 82 su rešavana sudskim putem, dok je 108 slučajeva epilog dobilo van suda, uz pomoć komisije zadužene za rešavanje ovog problema - kažu u subotičkoj Službi za komunalne poslove. - Postupak dokazivanja ujeda zasniva se na medicinskoj dokumentaciji, na osnovu koje komisija određuje intenzitet povreda. U sudskom postupku se, kada za tim postoji potreba, pozivaju i veštaci čiji je zadatak da utvrde verodostojnost rane, odnosno da li je ona zaista posledica ujeda psa, ili neke druge vrste povrede.

Slučaj Subotičana koje su u Kelebijskoj šumi napali razjareni psi rase kangal ponovo je aktualizovao problem - kako rešiti problem nesavesnih vlasnika pasa. Ne samo da šetaju ulicom bez povoca i zaštitne korpe, već ih gazde besomučno izbacuju čim im ponestane novca za brigu o njima. Ili jednostavno, kada im dosade. Visoke kazne, od 5.000 do 75.000 dinara očigledno nisu dovoljne da ljudi počnu da se ponašaju odgovorno.

U subotičko prihvatilište za napuštene životinje, može da se smesti 268 pasa i 60 mačaka. Kapacitet je prilično popunjen i mesta ima samo za hitne slučajeve. Tu je i nekoliko udruženja koje sklanja životinje sa ulice i udomljavaju ih putem društvenih mreža, ali to ni blizu nije dovoljno da se reši ovaj veliki komunalni i bezbednosni problem.


INICIJATIVA

GRAD je uputio inicijativu nadležnom ministarstvu za ozakonjenje strategije, popularno nazvane "Uhvati, steriliši, pusti", koja podrazumeva da se životinje uhvate, sterilišu, očiste od parazita i vrate na prvobitnu lokaciju, posle čega se prati njihovo kretanje. Takve životinje su manje agresivne od onih koje nisu sterilisane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Kelebijska šuma

05.03.2019. 13:12

Problem će biti samo veći i veći. Kelebijska šuma je puna pasa lutalica, lično sam se uverio i jedva izbegao susret s njima. A da ne govorim što ih jedan stariji gospodin okuplja oko sebe i hrani iz kontejnera koji su postavljeni na ulazu u šumu.

dragan

06.03.2019. 09:51

Treba dodatno oporezovati vlasnike pasa po gradovima, po merilima, veličine i težine psa. Ako može da se plaća porez na oružje koje je bezbedno stavljeno u orman, mogu porez da plaćaju i vlasnici pasa koji svojim izlučevinama zagađuju okolinu. Većina vlasnika, izvede psa u park da se "istovari" i zatim ode ostavljajući pseće fekalije u parku ili na ulici.