Dualno obrazovanje već položilo ispit

S. BABOVIĆ

25. 02. 2019. u 12:27

Дуално образовање већ положило испит

Detalj sa nedavnog sastanka u Kruševcu - Foto RPK

U rasinskom okrugu će biti udvostručen broj đaka koji se školuju uz rad. Predstavnici privrednika iskazali potrebu za 154 učenika

TOKOM sastanka lokalnih institucija u sedištu Regionalne privredne komore u Kruševcu, održanog minule sedmice, dogovoreno je da Ministarstvu prosvete bude predložena kvota od 154 učenika koji bi naredne jeseni trebalo da upišu prvi razred srednjih škola po sistemu dualnog obrazovanja. Ovaj udvostručen broje je rezultat iskazanog interesovanja privrednika...

- Izjave o nameri da učestvuju u školovanju učenika su već potpisali predstavnici 36 kompanija iz ovog dela Srbije. Poslodavcima su potrebni đaci koji će se školovati po dualnom principu, pa ćemo umesto dosadašnja tri dogodine imati pet takvih odeljenja - kaže koordinator za industriju u RPK Aleksandra Aleksić.

Pritom iskustva 75 učenika koja su već u dualnom školstvu za tri obrazovna profila samo potvrđuju značaj praktične nastave, koja se u njihovom slučaju odvija uz podršku čak 18 kompanija. Reč je o đacima koji u kruševačkoj Politehničkoj školi uče za modne krojače, u Prvoj tehničkoj školi iz istog grada za mehaničare motornih vozila, a u Tehničkoj školi iz Trstenika se obučavaju za operatera mašinske obrade.

Pročitajte još: DUALNO OBRAZOVANjE: Iz klupe na čas u kompaniju

Zato je na sastanku direktora srednjih škola, predstavnika Ministarstva prosvete, filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, privrednika, te predstavnika sindikata, predloženo da se po istom sistemu školuju i đaci Prve tehničke škole koji će biti tehničari za kompjutersko konstruisanje na CNC mašinama, što je smer koji bi tek trebalo da bude upisan.

- Osnovna prednost dualnog sistema je to što učenici mogu da se zaposle i počnu da privređuju odmah po završetku srednje škole, dok poslodavci dobijaju osposobljene kadrove - ističe načelnik Školske uprave Rasinskog okruga Zoran Asković.

Učenici na praksi - Foto Školska arhiva


Podsetimo, ugovore o dualnom obrazovanju su prošle jeseni u Kruševcu potpisali roditelji 47 učenika i predstavnici kompanija u kojima su đaci već otpočeli praksu. Jedan od takvih učenika Prve tehničke škole Nenad Pavlović ne krije zadovoljstvo zbog činjenice da će u perspektivi, posle rada i sticanja iskustva kod privatnika, možda moći da započne i sopstveni biznis.

PARAMETRI ZA UPIS

PLANOM upisa u srednje škole iz Rasinskog okruga za školsku 2019/2020. je predviđeno 2.330 slobodnih mesta, što će biti sasvim dovoljno jer osmoletke na ovoj teritoriji završavaju 2.262 đaka. Broj učenika osmih razreda je, međutim, bio tek jedan od kriterijuma za kreiranje upisne politike - uz planove nadležnog Ministarstva, predloge lokalnih samouprava, potrebe tržišta i iskustva iz prethodnih školskih godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije