Otvoren festival Dani Danila Lazovića

A.Rovčanin

četvrtak, 01. 11. 2018. u 00:42

Отворен фестивал Дани Данила Лазовића

Mlada glumačka ekipa pobrala simpatije pribojske publike na otvaranju festivala Dani Danila Lazovića foto A.Rovčanin

U gradu na Limu, večeras je svečano otvoren festival Dani Danila Lazovića koji će trajati sve do subote 3. novembra
U gradu na Limu, večeras je svečano otvoren festival Dani Danila Lazovića koji će trajati sve do subote 3. novembra. Festival je počeo izložbom slika u Zavičajnom muzeju, a čast da ga otvori pripala je prošlogodišnjoj pobednici u govorenju poezije Gali Šalipur sa Fakulteta umetnosti u Prištini. Nakon toga program je nastavljen u Domu kulture gde su se kroz poetsko muzički program "Mladi glumci Danilu u čast" čuva sećanje na lik i delo Danila Lazovića.

Direktor festivala Milorad Damjanović kazao je da mu je drago da će ove godine program festivala biti usmeren na mlade ljude, na glumce kojima treba šansa, jer se kao festival trude da promovišu mlade umetnike koji im se uvek vraćaju na šta su preponosni.

- Ove godine smo oformili potpuno jedan novi program pod nazivom Krugovi nade gde ćemo dati šansu novim produkcijama, koji nemaju producente i koje nemaju pozorište koje stoji iza njih. Daćemo im vetar u leđa i promovisati ih na našem festivalu. Beogradsko dramsko pozorište i Pozorištance Puž biće naši gosti kao i prvakinja drame Narodnog pozorišta Radmila Živković kao gost glumac ovogodišnjeg festivala, a Slobodan Stefanović prvak pozorišta na Terezijama kao muzički gost - istakao je Damjanović.

U poetsko muzičkom programu "Mladi glumci Danilu u čast" učestvovali su glumci Katarina Žutić, Nikola Rakočević, Andrija Kuzmanovi, Žarko Stepanov, Vladimir Kovačević, Đorđe Kreća, Suzana Lukić, Milica Janketić, Dunja Stojanović, Saša Đurašević, Mihailo Laptošević i Milorad Damjanović.

- Prvi put sam u Priboju, na ovom festivalu i velika mi je čast da učestvujem u ovoj toploj priči. Moram da kažem da sam imao pozitivnu tremu. Ovo je retka manifestacija koja je posvećena glumcu, mislim da ih u Srbiji nema mnogo. Zato treba da je negujemo i time da motivišemo mlade ljude da idu više u pozorište i da na televiziji prate neki kvalitetniji program - kazao je glumac Žarko Stepanov.

Vladimir Kovačević, i ako nije poznavao Danila Lazovića kaže da mu je njegova uloga Šćepana Šćekića obeležila detinjstvo.

- On je za mene veliki glumac i smatram da ovakvi festivali treba da se neguju, jer ih je malo - istakao je Kovačević.

Drugog dana u Priboj stižu ansambl pozorišta Puž sa predstavom „Brankova gusarijada“ kao i glumci Beogradskog dramskog pozorišta koji će izvesti komediju „Ne igraj na Engleze“ u režiji Staše Koprivice , po tekstu Vladimira Đurđevića.