U Žiči završen duhovni sabor „Preobraženje“, dodeljena “Žička hrisovulja”

G. Ćirović

19. 08. 2018. u 14:40

Ovogodišnja nagrada pesniku Stevanu Tontiću pripala je “za duboko lirsko svedočanstvo o udesu rata i izgnanstva”

У Жичи завршен духовни сабор „Преображење“, додељена “Жичка хрисовуља”

Foto: G. Šljivić

KRALJEVO – Na sam dan Preobraženja Gospodnjeg, u nedelju je pod svodovima crkve svetoga Spasa u manastiru Žiči, znamenitoj zadužbini Nemanjića s početka 13. veka, posle višednevnog saborovanja pesniku Stevanu Tontiću uručena “Žička hrisovulja”- najviše priznanje Žičkog duhovnog sabora “Preobraženje” i jedno od najprestižnijih književnih nagrada u nas, čime je ovaj, 27. po redu duhovni sabor i okončan.

Kako je odluku o dodeli, po tradiciji, žiri saopštio još na Spasovdan - 40 dana po Hristovom vaskrsenju - ovogodišnja “Žička hrisovulja” pesniku Stevanu Tontiću pripala je “za duboko lirsko svedočanstvo o udesu rata i izgnanstva”.

Priznanje - “zlatopečatenu povelju” i preobraženjsku ikonu, Tontiću je, kao jednom od 27 dosadašnjih dobitnika i čuvara srpskog pesničkog jezika i reči, takođe po tradiciji, uručio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

- Šta bi pjesnik, udostojen nagradom Žičkog duhovnog sabora, valjalo da kaže na svečanosti dodjele „Žičke hrisovulje“ u ovom divnom hramu? Šta izuzev izraza zahvalnosti za tako lijep dar na jednom svetom, za srpsku duhovnost, istoriju i kulturu izuzetno važnom mjestu? To sam se pitao ovih preobraženjskih dana, razmišljajući o odnosu svjetovnog i sakralnog, poezije i religije - besedio je ovogodišnji laureat. – Ili, recimo, o odnosu pobunjeničkog, izrazito kritičkog i ironičnog govora o stanju stvari u svijetu i skrušenog prihvatanja životnih, ma koliko teških ili tragičnih okolnosti. Ti odnosi nisu, naravno, bez protivrječja pa i paradoksalnih momenata, a pjesnički govor tu se često odvija između krika i molitve.

SVETKOVINA

U prepunoj manastirskoj trpezariji svetoga Save u Žiči, gde je svečanost i održana, ovom prilikom o pesničkom delu Stevana Tontića govorili su predsednik žirija dr Dragan Hamović i književni kritičar Marko Paovica. Glumac Aleksandar Srećković besedio je odabrane stihove laureata, dok je u muzičkom delu programa učestvovala solo pevačica Jana Križak.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije