Prvak harmonike leti iznad Srbije

Sofija Babović

12. 08. 2018. u 09:33

Првак хармонике лети изнад Србије

Harmonikaš, padobranac i – paramotoraš Foto S. Babović

Genijalni muzičar Nikola Mišković (32), iz Bošnjana kod Varvarina voli visine. Zavoleo padobranstvo, savladao i paraglajding

OSIM što je bio jedan od najboljih izvođača klasične muzike na harmonici u Srbiji i što se kasnije proslavio i muziciranjem narodnih kola, Nikola Mišković (32) iz Bošnjana kod Varvarina poznat je i onima koji često gledaju u nebo. Jer, Nikola je od pre osam godina zavoleo padobranstvo i, ne želevši da se zaustavi "samo" na skokovima iz aviona, savladao i slobodni paraglajding.

Pre tri godine u svojoj radionici u selu napravio je motorni paraglajder, kome nijedan majstor nije uspeo da nađe manu. Od tada leti kao paramotoraš, redovno učestvuje na nebeskim spektaklima širom zemlje i na raznim festivalima letenja.

PROČITAJTE JOŠ: Harmonikom čuvaju svoje srpske korene

- Oduvek sam imao želju da letim, pa sam se obučavao u Aero-klubu "Naša krila" u Paraćinu, gde sam napravio 120 skokova i stekao dozvolu samostalnog padobranca - otkriva, za "Novosti", Nikola Mišković. - Onda sam zavoleo paraglajding pa sam i to savladao. Skakao sam sa Kopaonika, Juhora, planine Stolovi. Brzo sam, međutim, prešao na motorni paraglajding.

PROČITAJTE JOŠ: Nekadašnji svetski prvak u harmonici na sceni Kolarca

KAKO paramotor košta od 4.000 do 6.000 evra, Mišković je zasukao rukave i sam napravio letelicu! Poslednje tri godine pridružio se paramotorašima, kojih ima u svega sedam gradova u Srbiji. Član je Paraglajding kluba "Er 037" iz Kruševca.

PROČITAJTE JOŠ: Nikola i Bojana Peković: Spoj tradicije i klasike u Kolarčevoj zadužbini

- Poznajem mehaniku, bravariju, zavarivanje, a imao sam pri pravljenju paramotora podršku majstora koji su radili na strugovima i glodalici u IMK "14. oktobar" - kaže nam Mišković, dodajući da mu je samo sedište sašiveno u jednoj specijalizovanoj firmi. - Već su se svi u mom kraju navikli na letenje. Poletim sa neke pokošene livade, pitam vlasnika - svi dozvole. Počeo sam da letim i u tandemu, najpre pripremim tu osobu, malo visimo sa konopaca da se stekne neki osećaj. Održim i kraći kurs iz bezbednosti.

Nikola Mišković

Motorni paraglajding iziskuje fizičku spremnost, ali to Miškoviću nije strano, jer kaže da dosta radi na selu. Otuda mu nije problem da nosi motor težine od oko 27 kilograma, a da sleće pri brzini od 25 kilometara na sat. Izbegava da leti iznad urbanih sredina, ali kada to čini, leti na oko 700 metara, kako bi u slučaju kvara motora imao dovoljno vremena da preskoči zgrade. U proseku oko sat provodi u vazduhu, a motor koji je napravio za to vreme utroši četiri do pet litara goriva.

IAKO zbog letenja poznaje meteorologiju i termodinamiku, od nota se ni posle 150 sati provedenih u vazduhu nije oprostio.

- Harmoniku je svirao deda Danilo, otac Srboljub i sada ja, a nekada i svi zajedno u našem studiju, gde radimo i produkciju, komponujemo, ponekad zasviramo za našu dušu - priča pilot-muzičar. - Mene su naučili da sviram sa sedam godina, pa sam pored niže muzičke, završio i Srednju muzičku školu "Stevan Hristić" u Kruševcu.

Nije, međutim, Mišković bio samo dobar đak, jer je 2000. godine osvojio prvo mesto na Festivalu "Dani harmonike" u Smederevu, a 2001. godine - osvaja Evropsko takmičenje u Plovdivu. Učio je od Aleksandra Vasića i Gorana Arsića. Ponudu da bude stipendista i da upiše Konzervatorij u Marselju je, ipak, odbio! Kaže da je bio prvak u klasičnoj, ali da je uvek više voleo da svira narodnu muziku. Uz kolo je, dodaje, odrastao.

Nikolin let iznad brda Bagdala u Kruševcu

ĐACI SLIKAJU NIKOLU

KADA su učenicima u Bošnjanu zadali temu iz likovnog da naslikaju neko putovanje, umesto autobusa, aviona ili autotomobila, svi su nacrtali - paraglajding, jer im je Nikola omiljeni komšija, koga redovno viđaju kako leti! Zato junak ove priče namerava i da polaže za instruktorsku dozvolu kako bi obučavao druge u letenju. Sinu Vasiliju je uzor, a na poletište ga redovno ispraća i supruga Olivera, koja je sa Nikolom nedavno prvi put poletela u tandemu.


SVIRA KLASIKU, ALI I NA VESELjIMA

NIKOLA Mišković ima i dva izdata CD-a, sa ocem "Igraj i zapevaj" i samostalno izdanje "Nova kola".

- Još uvek nastupam na koncertima klasike, kada me pozovu, ali sa porodicom sviram i na veseljima - svedoči Mišković. - Promenio sam pet harmonika, omiljena mi je ona od dede, prva serija "prezident", koju je napravio "Gvarini" 1979. godine. Ona je sada raritet.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije