Apoteka “Novi Sad”: Skupština o novom partneru

N. S.

02. 07. 2018. u 07:55

Apoteka “Novi Sad” uskoro bi trebalo da uđe u privatno-javno partnerstvo. Očekuje se da će ova zdravstvena ustanova tako savladati krizu

Апотека “Нови Сад”: Скупштина о новом партнеру

Jedna od apoteka Apoteke “Novi Sad” - Foto D. Dozet

SKUPŠTINA Novog Sada, kako je “Novostima” potvrdio Gojko Vujnović, v.d. direktora Apoteke “Novi Sad”, trebalo bi da na sledećoj sednici razmatra nacrt ugovora za privatno javno partnerstvo za ovu zdravstvenu istituciju, a takođe i da usvoji predlog o raspisivanju javnog poziva za privatnog partnera.

Odbornici su, inače, još početkom godine prihvatili Projekat privatno -javnog partnerstva za ovu zdravstvenu ustanovu, kojim su predviđeni i ovi koraci. Projektom, prvim ove vrste u Srbiji, za koji su interesovanje već pokazale lokalne samouprave koje imaju sličan problem, kako je tada objasnio Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, trebalo bi da privatni partner preuzme upravljačka prava nad Apotekom “Novi Sad” na 10 godina, u odnosu 66,6 naprema 33,3. Planirano je, takođe, da partner izmiri obaveze ove ustanove prema dobavljačima i radnicima.

Pročitajte još: Partnerstvo "pegla" dug

- Koliko mi je poznato oba predloga, i poziva i ugovora, već su gotovo privedeni kraju, odnosno, radna grupa zadužena za ovaj posao radi poslednje dorade - ističe Vujnović. - Nama je veoma važno da se sada već nazire ulazak u privatno javno partnerstvo jer nam je poslovanje, zbog dugova prema dobavljačima lekova, kao i neredovnim prilivom sredstava našoj apoteci iz nadležnog ministarstva, sve teže.

Ozbiljan problem u funkcionisanju Apoteke, kako ukazuje Vujnović, napravila je i nelogična odluka Ministarstva zdravlja, o smanjenju broja zaposlenih, kojom je umesto neophodnih 80 radnika, apoteka ostala sa samo 60 zaposlenih.


Gojko Vujinović, v. d. direktora Apoteke “Novi Sad” - Foto Lj. P.


- Sada smo u situaciji da nam godišnji odmori zaposlenih, kao i bolovanja stvaraju ozbiljne probleme - jasan je Vujnović. - Zbog toga smo, nekim apotekama, smanjili radno vreme, napravili smo ozbiljne preraspodele, kako bismo uspeli da održimo neometan rad, a nadamo se da će i ovaj problem, kao i problem zaostalih 11 zarada za naše radnike, biti rešen kada dobijemo partnera.

TRADICIJA OD TRI VEKA

APOTEKA “Novi Sad”, državna zdravstvena ustanova koja “pokriva” Novi Sad i okolinu, inače, najveća je u Vojvodini, i ima tradiciju dugu tri veka. Uz njih, Novosađane lekovima snabdeva i više od 230 privatnih apoteka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)