EKOLOŠKI pokret Vrbasa uputio je zahtev predsedniku Opštine Milanu Glušcu da podnese ostavku. Prema rečima predsednika EPV Ratka Đurđevca, ostavka je zatražena zbog gubitka komunikacije s prvim čovekom lokalne samouprave i izostanka odjeka na predstavke o brojnim ekološkim i komunalnim problemima. Glušac je odbacio navode ekologa, ističući da na sve njihove optužbe može da uzvrati argumentima.

Pročitajte još: Vrbas: Rizično pored crkve

Ekolozi se žale da je predsednik Opštine već skoro godinu dana nedostupan predstavniku EPV. Zameraju mu i da ih nije pozivao na sastanke u vezi sa izgradnjom Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV). Napominju i da je prvi čovek Opštine neodgovorno davao izjave o normalnom toku radova i skorom završetku CPPOV, i pored ozbiljnih problema s kojima se najvažnija ekološka investicija u regionu suočava i njenog trogodišnjeg kašnjenja.

Pročitajte još: ŠOK SNIMAK IZ VRBASA: Dečak sa bandere visoke pet metara hteo da skače u vodu, pa pao na beton, teško povređen (VIDEO)

Glušac je naglasio da podržava rad EPV, kao i svih ostalih NVO, ali da zbog velikih obaveza ne može da primi predstavnike svih udruženja, pozivajući ih da se obrate njegovim saradnicima.

- Za priču o CPPOV prava adresa je Delegacija EU, jer je ona finansijer projekta. Ljudi iz Delegacije ne žele da bilo ko osim predstavnika Opštine prisustvuje razgovorima o CPPOV. Niko ne može da se meša u taj posao, osim Jedinice za primenu projekta izgradnje CPPOV u Vrbasu - objasnio je Glušac.

On je dodao da je obaveza Opštine da izgradi kanalizacionu mrežu u naseljima kao preduslov da CPPOV počne da radi i zaustavi zagađenje VBK. Za dovršetak kanalizacije nedostaje 3,5 miliona evra, i zato nije, kako pojašnjava, govorio o brzom završetku CPPOV, kao što tvrde ekolozi.

Članovi EPV naznačavaju i da je Glušac dozvolio da se bez ikakve društvene potrebe izgradi spaliona animalnog otpada, pri čemu je, kako sumnjaju, opštinski budžet oštećen za gotovo četiri miliona dinara, a građani su izloženi riziku od rada ovog postrojenja. Ukazuju i da je, uprkos njihovom argumentovanom protivljenju, odobrio seizmička ispitivanja.

- Da je spaliona štetna, reagovala bi inspekcija i Ministarstvo zaštite životne sredine. S druge strane, NIS u celoj Srbiji radi na istraživanju gasa i nafte i zato plaća rentu opštini, kao i nadoknadu vlasnicima parcela - istakao je Glušac.

ODLAZAK ENERGETSKIH MENADžERA

PREDSEDNIKU Opštine stavljeno je na dušu i što nije zadržao energetske menadžere, "čime je napravljena ogromna šteta u neostvarenim uštedama u narednom periodu, a EPV izgubio vredne partnere u ovoj važnoj oblasti".

- Istina je da su dvojica energetskih menadžera imala vodeću poziciju u državi i stalna radna mesta u Opštinskoj upravi, koja su napustili u potrazi za bolje plaćenim poslom - odgovorio je Glušac.