Servfud Smederevo: Hale na prodaju!

J. Ilić

04. 05. 2018. u 09:41

Teškoće nemačke fabrike za preradu morske ribe "Servfud" U Smederevu, koja je otvorena pre dve godine. Radnici ne rade od marta, a nisu primili tri plate

Сервфуд Смедерево: Хале на продају!

Sa otvaranja fabrike ribe Foto arhiva

FABRIKA za preradu morske ribe "Servfud Smederevo", koja je pompezno otvorena pre dve godine, zatvorena je, dok je matična kompanija PTC u Nemačkoj otišla u stečaj. Iz ove kompanije tvrde da je smederevska firma na prodaju.

Radnici smederevske fabrike ne rade od marta, a nisu primili ni plate, o čemu su "Novosti" pisale. Nakon pisanja našeg lista, oglasio se direktor "Servfuda" Pjer Verstrelen.

U pismu navodi da je matična kompanija PTC Nemačka, usled nelikvidnosti, 8. marta proglasila stečaj. Sud u Nemačkoj je na čelo kompanije postavio stečajnog upravnika. U pismu se dalje navodi da je "sud fokusiran na nastavak poslovanja PTC i pronalaženje adekvatnih investitora, kako za PTC, tako i za 'Servfud'".

- "Servfud" se ne nalazi pod stečajem, a postojeći menadžment je i dalje rukovodeći i blisko sarađuje kako bi sačuvali likvidnost i pronašli potencijalne investitore. Stečajni upravnik razmatra nekoliko ponuda vezanih za preuzimanje PTC i "Servfud d.o.o.", uveren da se proces prodaje može zaključiti do 1. juna - navodi u pismu.


Iako se nadležni u lokalnoj samopravi ne oglašavaju, u gradu se vodi polemika o isplativosti te investicije.

Naime, Grad je iz kredita izgradio nove pogone i hladnjaču za potrebe nemačke fabrike, što je Smederevce koštalo blizu 300 miliona dinara. Nije poznato da li i koliko strani investitor duguje za zakupninu hale od 4.200 kvadrata, kao i za režijske troškove. Ugovorena cena zakupnine iznosi tri evra po kvadratu. Radnicima se, kako tvrde, duguju tri plate. U pismu, direktor "Servfuda" tvrdi da će "svi dobavljači biti isplaćeni, kao i radnici koji će primiti svoje zaostale zarade".


NEISPUNJENA OBEĆANJA

MEMORANDUM o razumevanju potpisali su 2016. predstavnici Vlade Srbije, PTC i Smedereva, a obaveza po ugovoru o zakupu bila je da se zaposli najmanje 100 radnika. Nemci su najavili da će do 2019. imati 300 radnika i 30.000 tona proizvoda godišnje. Umesto toga, danas su fabričke hale zatvorene.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Kurjak

04.05.2018. 10:19

Npredna ekonomija nema kraja...glasali ste ih gospodo drugovi ,e sad kusajte cvorbu koju skuvaste prijatno vam bilo.

VLADIMIR

04.05.2018. 10:26

Pocelo je pocelo.Sledeca ekonomska kriza u svetu ce oduvati "Potemkinova"sela sirom Srbije.

Любитель

04.05.2018. 10:37

Тужно за све. Надајмо се да нису игре, неби ли неко за мале паре дошао до хале.

Апсурд

04.05.2018. 12:35

Обрада морске рибе у Смедереву? Зашто не узгој јужног воћа у Финској? Баш чудно што су пропали!

crno-beli svet

04.05.2018. 12:45

Zovite velikog vodju na zatvaranje,neka malo drzi govore...Sad ce jos jedna "motalica" i u Smederevo.Dobrodosli u zemlju motaca kablova.

Gorann

04.05.2018. 14:11

Grad je napravio hale za potrebe firme i od toga je na ime zakupa trebao pristojno zaraditi.Rizik naravno postoji kao i u svakom poslu. Firma je nažalost propala. Svaki dan se u EU firme otvaraju i zatvaraju,nema to veze sa politikom to je stvar ekonomije. Pa nema logike optuživati Vučića za propast nemačke firme. Neka daju u zakup po povoljnoj ceni,neka podele na manje delove i neko će uzeti a oni će zaraditi jer hala neće nestati,najgore je ako ostanu prazne.