POLjOPRIVREDNIK Predrag Matić iz Kušiljeva kod Svilajnca godinama uzima beskamatni opštinski kredit, kojim pred setvu kupuje repromaterijal. Poljoprivrednicima, kaže, znači što Opština plaća kamatu i što kredit vraćaju kada uberu letinu, a opterećenje dodatno umanjuje i što u međuvremenu stignu državne subvencije. Matić dodaje da od banaka ne uzima kredit zbog previsokih kamata, koje bi mu, ocenjuje, "pojele" skoro celo tele.

Pročitajte još:Imamo vode, fale nam sistemi

I privrednik Milan Biga uzeo je beskamatni kredit od 300.000 dinara kako bi kupio šleper najtraženijih proizvoda za svoju firmu "Big promet".

- Kredit mi je omogućio da unapredim poslovanje i obezbedim robu koju ću brzo da prodam i da obezbedim sigurnu zaradu. Ranije sam uzimao kredit kod banaka, ali su oni nepovoljni zbig visokih kamata i zbog toga što nešto mora da se stavi pod hipoteku - veli Biga.

Za beskamatne kredite, koje Opština dodeljuje već deset godina, više su zainteresovani poljoprivrednici.

- Svake godine dodeljuje se 100 kredita. Prošle godine uzelo ga je 80 poljoprivrednika. Oni su ove godine reprogramirani zbog suše, pa treba da ih vrate do avgusta ove godine. Tada mogu da dobiju nove kredite - kaže pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu Goran Despotović.

Pročitajte još: Kukuruza manje na 100.000 hektara

Predrag Matić

Zbog suša, koje umanjuju prinose, i poplava usled velikih padavina, opština Svilajnac započela je dva projekta - izradu sistema za navodnjavanje i regulaciju reke Resave, kojom će se od poplava zaštititi grad i njive.

- Nema uspešne poljoprivrede ukoliko ne sprečimo poplave i ne izbegnemo sušu. Za regulaciju Resave, od Evropske unije smo obezbedili donaciju od 2,7 miliona evra, a očekujemo da Ministarstvo poljoprivrede podrži projekat za sisteme za navodnjavanje - navodi predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

On dodaje da je Svilajnac oduvek dosta ulagao u sve grane poljoprivrede, a najviše u stočarstvo, jer je ono najrazvijenije. Prioritet u predstojećem periodu je da pronađu investitora za mlekaru, kome bi opština dala veliki podsticaj.

Milan Biga

LIDER U STOČARSTVU

SVILAJNAČKA opština je nesumnjivo lider u poljoprivrednoj proizvodnji u Pomoravlju i laureat za goveda na Međunarodnom novosadskom sajmu.

- Pored beskamatnih kredita, za osemenjavanje stoke Opština godišnje izdvaja tri miliona dinara, a svake godine određen broj poljoprivrednika posećuje međunarodne sajmove kako bismo ih edukovali. Sve to daje rezultate - ocenjuje Milanović.