Novi Sad: U aprilu rešenje za legalizaciju kuća?

J. S.

20. 03. 2018. u 16:15

Nazire se kraj mukama vlasnika koji su nameravali da po bivšem zakonu ozvaniče svoje objekte. Posle 10 godina otplaćivanja dug sa 600.000 narastao na 750.000 dinara

Нови Сад: У априлу решење за легализацију кућа?

Gradska uprava za urbanizam / Foto D. Dozet

VLASNICI kuća u Novom Sadu i okolini koji su započeli legalizaciju po starom zakonu i ona ih sada košta bezmalo kao kredit u "švajcarcima", najverovatnije će krajem ovoga meseca dočekati rasplet svog problema.

Po nalogu gradonačelnika Miloša Vučevića, u poslednjih nedelju dana Uprava za građevinsko zemljište i investicije snimila je stanje, zatim je formirana radna grupa koju sačinjavaju predstavnici grada i Udruženja "Prosperitet" koje okuplja oko 3.000 građana koji imaju problem sa legalizacijom svojih objekata.

Do kraja marta oni imaju rok da pripreme konkretno rešenje koje bi potom trebalo da usvoji Skupština grada na jednoj od sednica u aprilu.

Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača "Prosperitet", rekao je "Novostima" da ovo udruženje ostaje pri stavu iznetom pre oko godinu dana gradskim vlastima, da se dug za legalizaciju umanji za 60 odsto ukoliko se otplati odjednom.


Ugovori o legalizaciji po starom zakonu, navodi Ćirilović, prevideli su obračun kamata takozvanom komfornom metodom, što je dovelo do toga da im se dug i posle 10 godina otplaćivanja znatno uvećao.

Primera radi, ako je neko tada potpisao ugovor o legalizaciji svog objekta u vrednosti od 600.000 dinara na 240 rata, sada posle 10 godina otplaćivanja dužan je čak 750.000 dinara!

Radomir Ćirilović


- Tim ljudima je eskontna stopa "pojela" glavnicu, jer je u određenom periodu iznosila i do 15 odsto na godišnjem nivou. Do 2012. godine primenjivan je obračun "kamata na kamatu", što je "istopilo" kompletnu desetogodišnju uplatu građana - navodi Ćirilović.

Ovakve uslove građani koji plaćaju legalizaciju na rate po starom zakonu porede sa dugovima prema bankama u švajcarskim francima. Kako kažu, ako se nešto ne promeni, unucima će ostaviti i kuće i dugove. NJihove komšije i poznanici koje nisu žurili sa legalizacijom, po novim propisima završili su ceo posao uplatom u proseku od 200 do 300 evra.

OBOSTRANO KORISNO

PO mišljenju Ćirilovića, umanjenjem duga na dobitku bi bili i građani i grad Novi Sad, koji bi ostvario veliki prihod u kraćem vremenskom intervalu, a desetogodišnja agonija građana bila bi prekinuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Hercegov Grad

20.03.2018. 18:30

Da, samo sto i po novom zakonu to teče u beskonačnost! Ptedmeti ne mogu da se nadju, zazureni, a vidi se da postoje!