OBNOVA MANASTIRA: Slavu slave i dok grade

Z. Grumić

sreda, 22. 11. 2017. u 09:12

ОБНОВА МАНАСТИРА: Славу славе и док граде

Foto D. Dozet / Manastirska slava svetih arhanđela Mihajla i Gavrila

Akcija "Novosti" na obnovi fruškogorskog manastira Bešenovo. U izgradnji svetinje poprilično se odmaklo ove godine

U NOVOJ crkvi manastira Bešenovo na Fruškoj gori, sagrađenoj na temeljima svetinje porušene u Drugom svetskom ratu u utorak je svetom liturgijom koju je služio episkop sremski Vasilije obeležena manastirska slava svetih arhanđela Mihaila i Gavrila.

Pročitajte još: Sedam miliona dinara za obnovu sale Sinodika manastira Hilandar

Mnogobrojne goste dočekao je iguman Arsenije Matić, sabravši ih u manastirskoj trpezariji, takođe novoizgrađenoj zgradi manastira.

Od kopanja temelja za novu crkvu u septembru 2013. do danas, u izgradnji manastirskih objekata se poprilično odmaklo, posebno tokom ove godine. Završena je impozantna kapija sa dve kule, a ranije sagrađenom "pirgu" na severnoj strani pridodata je zgrada manastirske trpezarije, koja može da primi stotinak gostiju.

Pročitajte još: Manastir Krupa: Sedam vekova trajanja i obnove srpske svetinje(FOTO/VIDEO)

- Nadamo se da ćemo iduće godine, uz Božju pomoć, početi i gradnju konaka za monahe - kaže iguman Arsenije i dodaje da će biti nastavljeni i drugi radovi, poput oslikavanja crkve i ostalog uređivanja prostorija i manastirske porte.

U obnovu manastira Bešenovo, čiji su "Večernje novosti" medijski pokrovitelj, aktivno učestvuje i Živka Kovačević iz Šapca, koja je kumstvo manastirske slave ove godine predala Želimiru Paniću, novom slavskom kumu.

Ona je protekla tri meseca svakodnevno u manastiru, pomaže igumanu i drugom monahu Mitrofanu a posebno je angažovana u spremanju hrane za radnike.

POMOĆ

NOVČANI prilozi za pomoć u obnovi manastira mogu da se uplate na dinarski račun broj: 340-11007646-60 otvoren kod Erste banke.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije