Merlo preplavio Karađorđevo brdo
06. 11. 2017. u 09:13
Odličan rod u vinogradu kruševačkog "Rubina" iznad grada na Crnici. Najpre ih zaobišli mrazevi, a potom je kiša pala kao poručena
Foto Z. Gligorijević
Sve kockice su se složile, pa je berba grožđa u vinogradu "Rubina" iz Kruševca, na Karađorđevom brdu iznad grada na Crnici, okončana znatno pre roka. Zato, već od druge polovine oktobra, svi koji su bili u ovom velikom poslu mogu da predahnu.
Zadovoljstvo je veliko i zbog toga što je - prema rečima prvog čoveka plantaže i izuzetnog mladog stručnjaka Vladimira Čolovića - za razliku od većina vinograda u Srbiji, ovaj "Rubinov" iznad Paraćina bio pošteđen prolećnih mrazeva koji su mnogima naneli priličnu štetu. Štaviše, od kiše koja je pala tačno kada treba - sredinom avgusta, loza je živnula.
- Sa površine od 82 hektara smo ubrali ukupno 640 tona grožđa. Ovde, već tradicionalno, najbolji rod daje frankofka, koje je i sada bilo oko 10 tona po hektaru, ali je iznenađenje ove sezone merlo, sa čak osam tona. Ova sorta je veoma osetljiva na mraz, ali smo, eto, imali sreće - objašnjava Čolović, i dodaje da na plantaži još imaju belu sortu rkaciteli na površini od desetak hektara, a najmanje gamea, na tek nešto više od jednog hektara.
Slasno zrno sa izuzetno visokim procentom šećera - što je i uslovilo rani početak berbe - odmah je kamionima transportovano do "Rubina", gde stiže i grožđe sa susednog Dobričeva, sa druge plantaže koja se prostire na 167 hektara.
Sezonci su, inače, i ovog leta bili zainteresovani za berbu, pa sagovornik "Novosti" kaže da je veliki posao okončan veoma efikasno, tim pre što je u septembru bio prekinut samo dva dana, zbog kiše. U vinogradu su, valja i to napomenuti, po ugovoru zaposlena samo tri radnika, i oni su tu tokom čitave godine, od rezidbe do berbe. Onda na scenu stupa lokalna radna snaga.
Vladimir Čolović

Podsetimo, prva loza na potesu zvanom Hektari zasađena je 2010, a nekoliko poslednjih berbi je, pod budnim okom stručnjaka, zaista bilo berićetno. Za to je, saznajemo,zaslužna i ovdašnja "ruža vetrova" koja, ističe Čolović, provetrava vinograd, te smanjuje broj štetočina i bolesti. Pritom, "Rubin" se redovno konsultuje i sa stručnjavima Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, zahvaljujući kojima je, na primer, još pre sadnje, kiselost zemljišta smanjena na preporučeni način.
PROŠIRENjE
VEĆ standardno dobar rod grožđa nije ostao nezapažen, pa u "Rubinu" planiraju da vinograd iznad Paraćina dogodine prošire za još 50 hektara. Najverovatnije će to biti odomaćene autohtone sorte, poput prokupca.